Prosvjed UZOR-a i Zelene akcije protiv centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2017. 13:03:26
Prosvjed UZOR-a i Zelene akcije protiv centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

 Aktivisti udruga UZOR iz Resnika i Zelene akcije u četvrtak su zastupnike zagrebačke Gradske skupštine prije sjednice dočekali s transparentima, pozivajući ih da glasaju protiv sporazuma između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o izgradnji zajedničkog centra za gospodarenje otpadom u zagrebačkom naselju Resnik. 

 "Takvim sporazumom na mala bi se vrata dogovorio dovoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb, koji ionako ima brojne probleme s lošim i neodrživim sustavom koji šteti okolišu i građanima", poručili su prosvjednici.

 Ispred zgrade Gradske skupštine istaknuli su transparente s natpisima "Golemi kriminal i lopovluk", "Zastupnici, koga zastupate?", "Ovo je nova pljačka Zagrebe", "Kapara je uzeta - Nećeš razbojniče", "Tita za spalionicu", "Podrška sporazumu je prljav čin", "Bandiću, nećemo stati, sve nas je više", "Ljubljana može, Zagreb ne može", "Vode i otpad ne idu skupa". 

 Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) Branka Genzić-Horvat rekla je novinarima kako tim transparentima iskazuju svoje protivljenje jer se na sjednici Skupštine nalazi i točka o sklapanju sporazuma sa Zagrebačkom županijom o odvoženju njezina otpada u Zagreb te izgradnji zajedničkog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji u Resniku, gdje se nalazi centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

 "Udruge UZOR i Zelena akcija se u ime građana koji nas podržavaju i znanstvene javnosti protive sklapanju sporazuma o dovoženju smeća u Zagreb i izgradnji zajedničkog mega centra za gospodarenje otpadom na bazi ničega. Naime, za ovakav projekt niti postoji prostorni plan grada Zagreba, a niti postoje bilo kakve analize, ne postoji studija izvodljivosti", istaknula je Genzić-Horvat.

 Poručila je da je taj projekt suprotan i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Planu gospodarenja otpadom, koji ne sadrži takve odredbe, a protivan je i načelu blizine jer bi po ovom sporazumu centar trebao bi biti građen na lokaciji vodonosnog područja. Ustvrdila je kako bi gradnja centra predstavljala ekološki, ali i financijski i gospodarski problem, jer se tehnologijom mehaničko biološke obrade, tvrdi, uništavaju resursi i ne provodi se odvojeno prikupljanje otpada.

 "Osim toga, centri za gospodarenje otpadom su skupi i neučinkoviti. Prvo, nemate odvajanje, znači ne možete iskoristiti resurse, a Europa neće financirati ovakve centre koji nisu u skladu s najboljim načelima i politikom EU. Ostaje na kraju krajeva javno-privatno partnerstvo, ostaju skupi krediti komercijalnih banaka koji će u konačnici pasti na leđa građana. Građani zahtijevaju i građanima treba omogućiti odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu", naglasila je Genzić-Horvat.

(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.6.2022. 16:39:09

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account