Rezultati vikend akcije zagrebačke policije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.1.2022. 10:40:20
Rezultati vikend akcije zagrebačke policije

Foto: PUZ

Od ukupnog broja kontroliranih vozača njih 55 upravljalo pod utjecajem alkohola.



Tijekom vikenda, od 7. do 10. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.


U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 653 prometnih prekršaja, od čega 55 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola,  zatim 308 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 46 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 171 ostalih prekršaja.


Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:


U petak, 7. siječnja oko 19.55 sati na području Brckovljana, 45-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,38 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka. Po utvrđenom vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te mu je izdan Prekršajni nalog na mjestu počinjenja prekršaja.

 

U subotu, 8. siječnja pola sata iza ponoći 21-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,01 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Svilkovići gdje je i sudjelovala u prometnoj nesreći. Po utvrđenom vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testiranje je ponuđeno jednoj osobi koja je odbila navedeni test.

 

Od ukupno 55 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 12 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.


Prilikom provođenja akcije, osam osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet je uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


U navedenoj preventivno represivnoj akciji je kontrolirano 678 vozila i vozača.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.8.2022. 15:34:37

Create Account