Rujan je na zagrebačkom području bio malo topliji od prosjeka, te sušniji

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 5.10.2021. 17:21:52
Rujan je na zagrebačkom području bio malo topliji od prosjeka, te sušniji

Foto: DHMZ

Klimatolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su klimatsku ocjenu za rujan u kojoj je Zagreb bio topliji i sušniji od prosjeka, ali nije bilo ekstrema kakvi su se događali ranijih godina.Zagrebačko je područje u rujnu bilo toplije od prosjeka, a okarakterizirano je kao toplo, što je jedan stupanj iznad normalnog višegodišnjeg prosjeka. Točnije i u postaji Maksimir i na Puntijarki prosječna temperatura bila je za 1,6 stupnja viša od normale.


Što se tiče oborina na mjernoj postaji Maksimir u rujnu je palo 37 litara kiše na četvorni metar od očekivanih prosječnih 90,2 litre, tako da je rujan okarakteriziran kao sušan.O ostalim područjima u Hrvatskoj klimatolozi su objavili:

Odstupanja srednje temperature zraka u rujnu 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0,0 °C (Daruvar) do 2,1 °C (Rijeka). Na svim postajama osim Daruvara temperatura zraka je bila viša od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za rujan 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (veći dio istočne Hrvatske, dijelovi središnje Hrvatske, šira okolica Ogulina, Istra), toplo (krajnji istok Hrvatske, veći dio središnje Hrvatske, gorska Hrvatska, sjeverno Hrvatsko primorje izuzev Istre, južno Hrvatsko primorje) i vrlo toplo (okolica Rijeke i Zadar).


Odstupanja količine oborine u rujnu 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 0 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0 mm oborine ) i Dubrovniku (0,2 mm), do 132 % u Rabu (175,6 mm). Analiza odstupanja količina oborine za rujan 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine bile ispod prosjeka na svim postajama osim Raba.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u rujnu 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (dio Dubrovačkog primorja i Konavle), vrlo sušno (okolica Bjelovara, unutrašnjost Istre, otoci Korčula i Lastovo, dio kopnenog dijela južne Dalmacije), sušno (istočna Hrvatska, veći dio središnje Hrvatske, dijelovi gorske Hrvatske i Like, obala Istre, šire područje Šibenika, srednja Dalmacija) i normalno (dio središnje Hrvatske, veći dio gorske Hrvatske, Kvarner, veći dio sjeverne Dalmacije).

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.8.2023. 10:05:10

Create Account