Standard & Poors potvrdio kreditni rejting grada Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2021. 11:52:25
Standard & Poors potvrdio kreditni rejting grada Zagreba

Foto: Grad Zagreb

Standard & Poors je Gradu Zagrebu potvrdio Postojeću kreditnu ocjenu BB s nepromijenjenim izgledima, objavljeno je iz gradske uprave.


COVID-19 zajednički je problem svih zemalja i gradova u smislu utjecaja na proračunska ostvarenja, a dva potresa u Zagrebu dodatna su specifičnost s kojima se nosi Zagreb i Hrvatska. Unatoč tome, potvrđen kreditni rejting Grada Zagreba ukazuje na činjenicu da Gradska uprava danas  dobro upravlja svojim financijama. 


Institucionalno okruženje u kojem posluju hrvatske jedinice lokalne samouprave je nestabilno radi česte promjene okvira i neuravnotežene raspodjele sredstava bez obzira na sve zadaće koje lokalne jedinice i Grad Zagreb obavljaju.


Grad Zagreb je orijentiran na obnovu javnih objekata nakon potresa i pomoć građanima u prijelaznom razdoblju do obnove. Sve investicije koje su spremne za buduće razdoblje iz komunalnog i vodnog gospodarstva te prometne i ekološke infrastrukture, uz neizostavnu obnovu nakon potresa u vrijednosti preko osam milijardi kuna financiraju se većim dijelom iz bespovratnih sredstava EU fondova, tako da neće biti dodatnog pritiska na proračun niti potrebe za dodatnim kreditima. Snažan investicijski ciklus kojega priprema i planira Grad Zagreb garantira očuvanje radnih mjesta i stabilnost proračuna u narednom razdoblju. 


Predstavnici Agencije su, nakon sastanka održanog u Gradskoj upravi na temu stanja gradskih financija, istaknuli da je zamjenica gradonačelnika dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević preuzela vođenje Zagreba bez ikakvih poteškoća. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 12:52:02

Create Account