Tomašević: Morali smo odobriti projekt Jarun Panorama radi mogućih golemih odštetnih zahtjeva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.5.2023. 12:23:03
Tomašević: Morali smo odobriti projekt Jarun Panorama radi mogućih golemih odštetnih zahtjeva

Foto: Facebook screenshot/Dolly Link & Hologrami Hrvatska

Urbanistički plan uređenja (UPU) za projekt Jarun Panorama izglasan je u Skupštini Grada Zagreba još 2008. godine.
Nakon mnogih medijskih napisa o projektu Jarun Panorama, iz ureda gradonačelnika danas je o cijeloj toj priči pristiglo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:


 

Nakon što je izglasan Urbanistički plan uređenja, 2017. godine izdane su lokacijske dozvole od strane Grada, a 2018. godine Gradska skupština prodala je gradsko zemljište privatnom investitoru. Ovim koracima tadašnja je gradska vlast omogućila privatnom investitoru da dobije pravo na gradnju i realizira projekt. 


Ova gradska uprava smatra da je ovakav UPU omogućio preveliku izgrađenost na tom području i sami takav plan ne bismo predložili niti bismo podržali ovakav projekt. Primjerice, UPU predviđa izgradnju 350 stanova, bez izgradnje vrtića kojih na području Gradske četvrti Novi Zagreb Zapad već i sad nedostaje zbog dugogodišnje prakse izgradnje novih stambenih blokova bez planiranja prateće društvene infrastrukture.


Investitor se 9. ožujka 2023. godine preko odvjetničkog društva obratio Gradu Zagrebu s upozorenjem da će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze sudski potraživati naknadu štete. Tom je prilikom investitor naveo da će “biti prisiljeni pokrenuti postupak naknade štete protiv Grada Zagreba koja šteta će obuhvaćati gore navedene direktne troškove Investitora kao i naknadu izgubljene dobiti gdje gore navedeni direktni troškovi iznose najmanje 42.372.526,00 kuna odnosno 5.623.801,00 eura, čemu treba pridodati ostale nespecificirane troškove i naknadu izgubljene dobiti koja će se naknadno obračunati ali se već sada može procijeniti u više desetaka milijuna eura”.


Pravna služba Grada mišljenja je da zbog izglasanog UPU-a, izdanih lokacijskih dozvola i prodanog zemljišta, investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti, a Grad Zagreb je dužan poštivati zakon. Grad je zatražio i drugo pravno mišljenje od vanjskog odvjetničkog ureda koji je to također potvrdio. Grad Zagreb je procijenio da bi se radilo o financijskoj šteti za Grad od 30-50 milijuna eura, trošak koje bi pao na gradski proračun. 


Slijedom toga, nakon što smo utvrdili da investitor ima pravo na ovoliku izgrađenost, Grad je pokrenuo korake da smanji štetu. To smo uspjeli postići dodacima ugovoru koje je Skupština izglasala prošli mjesec, a kojima je trošak za izgradnju vodovoda, odvodnje, DTK i plinovoda prebačen s Grada na investitora. Skupština je tada prihvatila i sporazum kojim se investitor obvezao da će o vlastitom trošku pristupiti izmjenama projektne dokumentacije kako bi Jarun Panorama projekt obuhvatio i poslovni prostor prikladan za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.5.2019. 8:42:51

Create Account