Tomašević najavio početak novog sustava naplate i odvoza otpada od 1. listopada (video izjava)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.9.2022. 15:51:04
Tomašević najavio početak novog sustava naplate i odvoza otpada od 1. listopada (video izjava)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gradonačelnik Tomašević i direktor Čistoće Juć predstavili su novi sustav naplate i prikupljanja otpada s kojim se kreće od već za mjesec dana.




Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj je konferenciji za novinare najavio početak novog sustava naplate i prikupljanja miješanog komunalnog otpada u posebne plave ZG vrećice koje će građani građani od polovice rujna moći kupovati u pojedinim trgovačkim lancima ili novinskim kioscima.


"Konačno će, po prvi put u povijesti, građani Zagreba moći plaćati uslugu tako da oni koji više odvajaju otpad plaćaju manje. To je najpravedniji, a ujedno i najjeftiniji model kakav se već koristi u primjerice Ljubljani i mnogim drugim europskim gradovima", rekao je Tomašević na presici.


Naplata odvoza otpada sastojat će se iz dva dijela, fiksnog i varijabilnog. Fiksni dio odnosit će 45 kuna mjesečno, a varijabilni prema utrošenim vrećicama. Vrećica od 10 litara koštat će 2 kune, od 20 4, a od 40 8 kuna. Prodavat će se u buntovima po 10 komada na prodajnim mjestima Konzuma, Lidla, Spara, Tiska, iNovina i na benzinskim postajama Ine.


Miješani komunalni otpad smjet će se odlagati isključivo u plave ZG vrećice, a tko učini drugačije dobit će kaznu u iznosu od 500 kuna, s time da će postojati određeno vrijeme prilagodbe, gdje će građani prvotno biti upozoravani na pogreške.


Najviše se u domaćinstvima odbacuje plastika i papir, potom metalna ambalaža od konzervi ili limenki s pićem. "Onaj tko će sve potrebno odvojiti, te još k tome bio otpad u kante za bio otpad, ako nije u mogućnosti sam si kod kuće napraviti kompost, njemu će ostati vrlo malo miješanog komunalnog otpada, a taj će i najmanje plaćati", poručuje Tomašević preporučujući pri tom građanima da što je više moguće odvajaju svoj otpad.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account