Trgovine pirotehnikom za blagdane kršile zabranu prodaje petardi!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.1.2022. 13:58:54
Trgovine pirotehnikom za blagdane kršile zabranu prodaje petardi!

Foto: Prijatelji životinja

Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da su tijekom proteklih blagdana pojedinci opet terorizirali građane i kršili zakonske odredbe.Prijatelji životinja u dopisu MUP-u traže strogu kontrolu protuzakonite prodaje i korištenja petardi  

Udruga. Oni su uputili dopis MUP-u u kojemu se navodi da su im tijekom proteklih blagdana građani dojavljivali kršenja zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu. 


Iz Udruge pohvaljuju zabranu te bučne pirotehnike kao nužnu i svrsishodnu. Smatraju da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu zakona i reagirati na prijave građana, a važno je pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Ponovili su apel da se sljedećim zakonskim izmjenama uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja jer se 27., 28., 29. i 30. 12. ništa ne slavi.


U dopisu ministru Davoru Božinoviću Prijatelji životinja navode primjere kršenja zabrane petardi, koje su im građani dojavljivali. Upozoravaju da su najveći problem trgovine pirotehnikom, koje su otvoreno izlagale i prodavale petarde svih vrsta i pritom svjesno kršile niz zakonskih propisa – nisu od kupaca tražile potvrdu da su pravne osobe koje moraju imati dokaz o obavljanju djelatnosti za koje je predviđena uporaba pirotehnike, a nisu niti podatke o tome upisivale u upisnike i žurno ih dostavljale MUP-u kako bi inspektori mogli obaviti nadzor kupca i utvrditi namjenu nabave i uporabe petardi.


„Zabrana petardi i redenika itekako pokazuje izvrsne rezultate, o čemu svjedoče građani iz gradova u kojima ove godine nije bilo puno pucanja ni uznemiravanja ljudi i životinja te materijalne štete. No ukazujemo na problem protuzakonitog poslovanja distributera pirotehnike u gradovima u kojima imaju svoje trgovine, zbog čega je upravo u tim mjestima i bilo korištenja petardi i pojačanog ispucavanja pirotehnike. To je u velikoj mjeri uznemiravalo i ljutilo građane, koji su smatrali da će konačno ove blagdane dočekati u miru i sigurnosti za sebe i svoje kućne ljubimce”, istaknuli su Prijatelji životinja. 


Podsjetili su da je velika većina hrvatske javnosti početkom 2021. zdušno podržala stupanje na snagu hvalevrijedne zabrane prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima trgovinama zabranjuje prodaju građanima svih vrsta petardi i redenika, a građanima je zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba.  


Nažalost, zbog petardi poginuo je 12-godišnji dječak u Nizozemskoj, a zbog korištenja pirotehnike život su izgubile još dvije osobe u Njemačkoj i Austriji. Krajem 2021. brojna djeca i odrasli diljem svijeta zadobili su teške ozljede zbog rukovanja petardama. U Hrvatskoj je od eksplozije petardi 9-godišnjak zadobio tešku ozljedu oka, 17-godišnjak teške tjelesne ozljede prstiju obje ruke, dok je odraslom muškarcu teško stradala šaka.


Prijatelji životinja dodaju da je zvuk ispucavanja petardi vrlo neugodan i stresan, osobito za one koji se još oporavljaju nakon potresa, bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike i oboljele od PTSP-a te divlje životinje i kućne ljubimce. Žalosno je što su zbog kršenja zakonske zabrane i na kraju 2021. smrtno stradale mnoge ptice i druge divlje životinje. I velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara, a nerijetko skončaju i pod kotačima automobila u pokušaju bijega od pucanja. Mnogi su Novu godinu, zbog ispucavanja petardi, opet dočekali pokušavajući smiriti prestravljene pse i mačke. U nekim gradovima dugo se još osjećalo zagađenje zraka od korištenja pirotehnike.


„Odlično je što su petarde i redenici s razlogom potpuno zabranjeni, i sada se jasno vidi da tako treba i ostati. Nastavit ćemo sa zahtjevom da se korištenje ostale pirotehnike kategorija F2 i F3 ograniči samo na Silvestrovo i prve sate Nove godine te ćemo tražiti bolju kontrolu provedbe dobrih zakonskih odredbi”, zaključili su Prijatelji životinja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2023. 10:52:35

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account