U HNK održana komemoracija za preminulog gradonačelnika Bandića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.3.2021. 9:38:00
U HNK održana komemoracija za preminulog gradonačelnika Bandića

Foto: Grad Zagreb

U zagrebačkom HNK-u održana je u utorak komemoracija za preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba. 




Milan Bandić je preminuo 28. veljače od srčanog udara u 66. godini života. Gradom je suvereno vladao 21 godinu. 

Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić.


"Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada, uz rame s najuglednijim ocima naše metropole. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana, što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici", rekla je Pavičić Vukičević. 


Pavičić Vukičević je kazala da trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istodobno ne može sakriti tuga.


U ideološki opredijeljenom društvu Bandić je pokazivao širinu i otvorenost, imao je vremena i ljubavi za malog čovjeka i njegove potrebe, osobito one najpotrebitije rekla je Pavičić Vukičević. Za kraj je dodala da se Bandić nije osvrtao na kritike i podmetanja, a za Zagreb je davao cijeloga sebe - svoje zdravlje, vrijeme i život.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada. 

“Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca. Mnogi će ga sugrađani najbolje pamtiti upravo po toj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti", kazala je Obuljen Koržinek.


Bandićevi politički protivnici ne rijetko su iznosili kritičke stavove zbog načina na koji upravljao gradom, ali je neosporna je činjenica da su mu građani Zagreba na demokratskim izborima dali povjerenje i to izaziva poštovanje, kazala je ministrice, te dodala da će ga i Zagreb i Hrvatska pamtiti po tome.


Istaknula je kako je suradnja između Vlade i gradonačelnika Zagreba bila usmjerena boljitku i razvoju grada, a u zadnjih godinu dana naporima da se Zagreb obnovi nakon potresa u ožujku prošle godine. 


Milana Bandića je oko sebe okupio ljude koji su htjeli ostati u lijevom krugu u vrijeme kada su svi ostali bježali iz kruga socijaldemokracije, naglasio je Ratko Maričić, te dodao “Ma koliko se čini da je naglasak na raditi i delati, u stvari poanta je bila na zajedničkoj akciji, zajedničkom radu”.


"Iako je u šest mandata bio gradonačelnik, nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima. No, Zagreb za Milana nije bio samo grad, nego su za njega to prije svega bili ljudi koji su mu uvijek bili na prvom mjestu”, kazao je Maričić.


Da Bandić nije uspješno upravljao gradom, ne bi ga građani iznova birali ustvrdio je Maričić

Tijekom komemoracije pročitane su poruke sućuti koje su uputili bivši veleposlanik Rusije u Zagrebu Anvara Anzimova, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, čelnika Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice, te hercegovačkog mjesta Grude i Društva distrofičara Zagreba. Komemoraciju je vodio Dražen Siriščrvić koji je u uvodnom govoru naglasio kako je Bandićev život obilježen radom za Zagreb.


Uz članove obitelji pokojnog Bandića, kćer Ana-Mariju i suprugu Vesnu Bandić, komemoraciji su prisustvovali Bandićevi suradnici i prijatelji.


Na kraju komemoracije prikazan je kratki film u kojem su prikazani projekti koji su realizirani za vrijeme Bandićevog upravljanja Zagrebom, od zagrebačkih fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice i MSU, pa sve do remetinečkog rotora. Realizaciju svog zadnjeg projekta na žalost nije dočekao, a to je sljemenska žičara.



Video: Grad Zagreb

Vezane vijesti
Ažurirano: 2.3.2021. 10:56:15

Create Account