U Zagrebu danas ozon iznad dozvoljene koncentracije, "Štampar" objavio preporuke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2022. 15:30:57
U Zagrebu danas ozon iznad dozvoljene koncentracije, "Štampar" objavio preporuke

Foto: Ilustracija

Na državnoj mjernoj postaji Zagreb-3, u Zagrebu, danas, 1. srpnja laboratorij Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) utvrdio je prekoračenje praga koncentracije prizemnog ozona. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je od 12:30.


U takvim uvjetima,  osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.


Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja. Preporuka je: 

da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,

ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,

za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,

ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,

odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,

koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,

svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.


S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima.

 

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje prekomjernih koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba. Preporuka je pratiti i službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i dostupnih medija. 


Mjerna postaja u NInskoj ulici u Sesvetama danas nije registrirala podatke o kvaliteti zraka, a uobičajeno je da objava ide nekoliko puta dnevno.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.11.2021. 10:30:16

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account