U Zagrebu ovaj vikend 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.10.2022. 10:11:02
U Zagrebu ovaj vikend 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Foto:

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu u povodu Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada.



Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek u petak, 7. listopada 2022. otvorio je 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji se održava na zagrebačkom Europskom trgu od 7. do 9. listopada i na kojem nastupa 50 proizvođača hrvatskih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske.


  Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU - Varaždinsko zelje, Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica ,Ogulinsko kiselo zelje , Zagorski bagremov med , Međimursko meso z' tiblice  i Zagorski mlinci  te dva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom - Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje. 


Državni tajnik Tušek je prilikom otvorenja naglasio kako se Hrvatska na EU razini ponosi s 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv  registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što nas svrstava na visoko 7. mjesto na razini Europske unije, te kako su trenutno u postupku još 4 hrvatska proizvoda - Samoborska češnjovka , Lumblija, Meso istarskog goveda- boškarina i Dalmatinska janjetina.


U povodu Sajma zimnice organizirano je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede, a ocjenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija. Na svečanosti otvorenja Sajma zimnice proglašeni su šampioni, pa je tako pobjedu u kategoriju sirupi odnio miješani sirup od cvijeta i bobica bazge – OPG Štefanec, u kategoriji sokovi ekološki matični sok sibirske borovnice - Demetra Alfa d.o.o., među džemovima/marmeladama/pekmezima najbolje je ocijenjen pekmez od šljiva – OPG Kranjčević, a među umacima, namazima i ostalim namaz od butternut tikve – OPG Prpić. Šampion u kategoriji kiselo povrće je kisela paprika punjena zeljem – OPG Drempetić, u kategoriji rakije damaskino rakija od šljive - Obrt MAMM, u kategoriji likeri liker sibirska borovnica - Demetra Alfa d.o.o., dok je najboljim octom proglašen ocat sibirska borovnica - Demetra Alfa d.o.o. te najboljim inovativnim proizvodom mili mali črni česn – OPG MILI MALI. Šampionom cjelokupnog 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla proglašen je namaz od butternut tikve – OPG Prpić.

 


Create Account