Uoči Svjetskog dana kornjača: Dan riječne kornjače građane potiče na zaštitu zavičajnih vrsta kornjača

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.5.2023. 16:54:44
Uoči Svjetskog dana kornjača: Dan riječne kornjače građane potiče na zaštitu zavičajnih vrsta kornjača

Foto: ZOO Zagreb

Uoči Svjetskog dana kornjača u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba održati Dan riječne kornjače. Edukativni program posjetitelje očekuje u nedjelju 21. svibnja 2023. godine od 11 do 17 sati.Zoološki vrt Grada Zagreba kroz razne je projekte uključen u zaštitu zavičajnih vrsta kornjača, a jedan od najvažnijih trenutačno je LIFE for Mauremys – Riječna kornjača – očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Riječna kornjača spada među najugroženije gmazove u ovom dijelu Europe, a ovim se projektom žele očuvati njezina staništa unutar područja Natura 2000 u Hrvatskoj. Glavni koordinator projekta LIFE for Mauremys je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga Hyla, Hrvatske vode i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

Svi partneri na projektu sudjelovat će u nedjelju u Danu riječne kornjače.


U Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske predstavit će se raznolikost kornjača. Posjetitelji će izbliza moći promotriti običnu čančaru, riječnu kornjaču, barsku kornjaču te crvenouhu kornjaču koja je u Hrvatskoj na popisu invazivnih vrsta. Oni željni pozornijeg istraživanja karakteristika kornjača, moći će proučavati preparate te pod vodstvom edukatora naučiti određivati vrstu, spol i veličinu kornjača.


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pojasnit će koje su razlike između riječne i barske kornjače, a Udruga Hyla djecu će kroz igre podučiti kako prepoznati invazivne vrste kornjača.


Agronomski fakultet vodit će radionicu Genetika kornjača prilagođenu djeci vrtićke dobi, a Hrvatske vode djecu će razveseliti maskotom – riječnom kornjačom Hrvojem te njegovim avanturama u slikovnicama.


Zainteresirani građani od edukatora će moći doznati kako napreduje projekt LIFE for Mauremys. Taj se projekt financira kroz Program LIFE. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.131.407,11 eura od čega je 60 % sufinancirano sredstvima Europske unije (1.278.844,26 eura), a financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 267.731,00 eura. Projekt se provoditi do listopada 2026. godine.Vezane vijesti
Ažurirano: 8.5.2023. 15:50:48

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account