Vino uz žlicu u Floresu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 17.5.2022. 17:03:51
Vino uz žlicu u Floresu

Foto: Marko Čolić

Eno gastro projekt Vino uz žlicu imao  je  15. izdanje u  zagrebačkom bistrou Flores, uz birana jela i vina, uz pića destilerije Đanić , bučino ulje Cesarec i nešto vrlo posebno – rajčice iz posebnog uzgoja "Šjora Pomidora.


Počelo se s paštetom od pilećih jetrica s tartufima uz koje se  perlao Petračev pjenušac Bregh.Bio je to blanc de blanc pjenušac, proizveden od chardonnaya, klasičnom metodom vrenja u bocama. Degoržiran je nakon 30-mjesečnog odležavanja na kvascima i postizanja elegantne kremoznosti, zadržavši svježinu i voćne arome.

Kao aperitiv kušalo se pića iz destilerije Đanić iz Podgorača kod Našica, čije je premium proizvode predstavio Igor Džafović, ponajprije lozu barrique,  proizvedenu destilacijom grožđanog mošta, čuvanu u kontroliranim uvjetima u hrastovim bačvama i tradicionalnu šljivovicu, koja je proizvedena modernom tehnologijom iz odabranih zrelih plodova šljive i odležana pet godina.

Kušalo se i Borovnicu - liker od ekološki uzgojenog voća čijim se maceriranjem  na prirodan način otpuštaju prepoznatljivi okusi i mirisi tamne borovnice, kao i Višnju - liker od zrelih plodova višnje maceriranih u voćnoj rakiji s dodanim aromama te izloženi suncu kako bi se arome dobro prožele.

Toskanska juha od rajčice, iako je to izazovno,  sparena je s vinom i to uspješno uz sugestiju pojedinih vinskih stručnjaka i samog vinara, Sanjina Pilata iz Lašića kod Vižinade.  Vino i vinariju i Pilato predstavio je vinski promotor Marko Havaši, naglasivši da je pinot bijeli vrlo rijetka sorta u Istri. Pokazalo se da se svježi Pilato Pinot bijeli 2021, malo izraženije arome i blagih kiselina, dobro nosio s aromatičnom juhom spravljenom od 'Pasirane dalmatinske rajčice' Šjora Pomidora.

Šjora Pomidora noviji je hrvatski brend rajčica, proizvod tvrtke Sedna, koju vode supružnici Brzić, inženjer agronomije Romeo i novinarka Aleksandra, koja je zadužena za promociju i prodaju. Njihove rajčice rastu na Romeovoj djedovini, u Sv. Filipu i Jakovu, nekoliko kilometara od mora, a ove će godine  prvi put imati više sorti; od plasteničkih,  najsličnijih starim autohtonim sortama, do rajčica San Marzano, Cherry, Pink i Dalmatinski Šljivar. 

Da ne treba imati predrasude na relaciji kontinent - more, pokazala je kombinacija Rižota s kozicama i vongolama s pestom od rikule i vina Kutjevo Rosé Premiuma iz 2021.(zweigelt 65%, pinot crni 35%). Matko Kovačić iz Kutjeva d.d. naglasio je kako je ovo treća berba premium linije koja je nedavno  nagrađena srebrom na Vinalies Mondial du Rosé u prapostojbini ružičastih vina, francuskoj Provansi. Vino ima boju lososa i posebne  je mineralnosti karakteristične za kutjevački terroir.

Zrelo vino Zlatno brdo Graševina 2018. iz baranjskog Zmajevca, posluženo je uz file orade s kremom od batata i fuziranim uljem od peperoncina. Vlasnik vinarije je Goran Matijević, a vino i vinariju predstavila je  njegova kći Ana Matijević. Rekla je  da je ova Graševina odležavala 18 mjeseci u inoxu, a kao i ostala njihova vina proizvedena je od organski uzgojenog grožđa. 

 Uz jela kušala su se i nagrađivana ulja Mladena Cesarca koji u svom OPG-u u Stubičkoj Slatini kod Oroslavja proizvodi bučino, suncokretovo i orahovo ulje. Uz ta vrhunska ulja, Cesarec proizvodi brašno i koštice od buče te dehidriranu buču za juhu, a sve te domaće namirnice, uz proizvode još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Zagorja, mogu se naći u nedavno otvorenoj trgovini zdrave hrane Zagorci (Zvonimirova 31, Zagreb).

Uz jelo najkompliciranijeg naziva -Gnudi od skute na domaćoj šalši s čipsom od pršuta posluženo je  vino Šain-Marelić  Pošip sv. Ivan selekcija 2021.  Moćni Pošip iz Čare bio je dobar balans ovom maštovitom jelu, koje bi dobro funkcioniralo i u vegetarijanskoj izvedbi bez pršuta.

Dugu vinarsku tradiciju na Korčuli su 1996. godine obnovili obitelji Šain i Marelić, a od 2018. nastavili njihovi sinovi Dražen Šain i Stojan Marelić, koji je osobno predstavio vino u Floresu. U Čarskom polju imaju  25.000 čokota loze od kojih godišnje proizvedu 25.000-30.000 boca. Pošip su nazvali po kipu Svetog Ivana, koji se nalazi u vanjskom prostoru njihove vinarije. 

Glavno jelo bio je Beef Stroganoff s rižotom od povrća,  svjetski popularno jelo nepravedno zapostavljeno na jelovnicima zagrebačkih restorana. Chef Nino Đurina tako je fino ispolirao kremasti okus govedine, riže, gljiva i kiselih krastavaca s komadićima raznog povrća da je Bolfanov Pinot crni primus 2017. vrlo lako klizio niz grlo i tražio čašicu više.  To veliko eko vino nastalo na Bolfan vinskom vrhu,  predstavio je vinski stručnjak Boris Nećemer. Primus linija, rekao je, podrazumijeva grožđe uzgojeno na posebnim pozicijama, a vino se ne radi svake godine, nego samo kad se zadovolje svi optimalni uvjeti. Godina 2017. pokazala se izuzetno dobrom, a Pinot crni u bocama može poživjeti još najmanje toliko kao i dosad.

I na kraju Mousse od čokolade s bobičastim voćem i Natura Gin iz najnovije linije proizvoda destilerije Đanić. Gin je, kako je opisao Igor Džafović, spravljen od potpuno prirodnih sastojaka i poslužen kao koktel s tonicom, začinima i dehidriranim voćem. 

Bistro na kraju grada kakvog nema ni u centru - ovim riječima najkraće bi se mogao opisati Flores, smješten u Zagrebu, u poslovnoj zoni (Branimirova 24) gdje se susreću Dubrava i Sesvete počeo je s radom potkraj prošle godine.

Dizajn lokala je umjetničko  djelo a kuhinju vodi mnogima dobro znani chef Nino Đurina, koji je zanat pekao u restoranima Lažni svjedok, Kalelarga i Lobby i bio kuhar u švedskom veleposlanstvu a nakratko je tijekom večere u kuhinju navratio i slavni kuhar Branko Ognjenović.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.12.2022. 11:12:58

Create Account