Zagrebačka oporba: Bandić nije dorastao zadatku obnove Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2020. 18:35:42
 Zagrebačka oporba: Bandić nije dorastao zadatku obnove Zagreba

Foto: Sesvete danas, arhiva

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oštro je osudila izjave i ponašanje zagrebačkog gradonačelnika MiIana Bandića nakon potresa u kojemu je u Zagrebu oštećeno više od 26 tisuća građevina, istaknuvši da je Bandić nedorastao zadatku.  



Zastupnici u gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš, Matej Mišić, Tomislav Tomašević, Renato Petek i Tomislav Stojak u razgovoru za Hinu osvrnuli su se na istupe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te reakcije njega i gradske uprave na posljedice elementarne nepogode. U potresima 22. ožujka oštećeno je oko 26 tisuća građevina na području Zagreba, a mnogi su ostali bez domova. 


"Grad Zagreb ima jednog vrlo neobičnog gradonačelnika, on voli paradirati, hodati, držati konferencije, ali ne voli raditi. Bilo bi dobro da posluša naš Nacionalni stožer civilne zaštite i ostane doma. Njemu su uvijek krivi neki drugi, a sad su štetu od potresa koju imaju krivi građani sami, što je u krajnjoj liniji bezobrazno, bahato i licemjerno", komentirala je čelnica Glas-a Anka Mrak-Taritaš.


Mrak-Taritaš: Voli kada građani uplaćuju u proračun, a kad im treba pomoći kaže im da nisu njegova briga


Ocijenila je da izjava pokazuje koliko je njemu stalo do građana Zagreba i "koliko voli kada svi uplaćujemo u gradski proračun najveći prirez".


"Ali kada bi iz tog bogatog proračuna koji je on izdašno dijelio okolo kroz različite donacije, trebalo pomoći građanima, onda ih direktno ošamari i kaže im da se sami brinu za sebe jer to nije njegova briga", poručila je Mrak-Taritaš.


"Apsolutno nedopustivo, sramotno i licemjerno", dodala je.


Ocijenila je da je gradonačelnik apsolutno nedorastao zadatku te da se na konferencijama pokazuje da je "čisti populist koji priča, obećaje, a iza njega nema niti ozbiljnih projekata niti ozbiljnog rada".


Na taj način je, kaže, on pristupio i ovoj priči, zbog čega smatra da posao neće biti dobro odrađen.


S obzirom da gradonačelnik svoje optužbe za štetu od potresa prema građanima temelji na malom broju prijava za obnovu pročelja i krovišta zgrada, Mrak-Taritaš poručuje da se ionako radi o promašenom projektu jer je riječ o estetskim zahvatima koji nije uključio i saniranje pojedinih konstruktivnih dijelova i krovišta.


"Energetska obnova zgrada pomaže da vam kuća dobro izgleda, da se fasada ne bi srušila, da je energetski prihvatljiva. Ne treba zaboraviti da ta energetska obnova zgrada ne može ići za pojedinačne zaštićene zgrade jer ne može dobiti energetsku fasadu. Dakle, to je apsolutno promašeno", ustvrdila je.


"Zamislite, primjerice, da stradate u prometnoj nesreći i ostanete bez zubi, a ja vam kažem: "Da ste s ovom četkicom za zube prali, zubi bi vam ostali". To  je gradonačelnik poručio građanima", dodala je.


"Ovaj potres je pokazao kako grad ne upravlja u korist građana i razvoj grada već za jačanje lika i djela Milana Bandića", zaključila je Mrak-Taritaš.


Mišić: Gradonačelnik ignorirao upozorenja, a sada svaljuje odgovornost na građane


SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ocijenio je da je izjava gradonačelnika Bandića uvreda za sve građane.


Gradonačelnik je, kaže, na čelu grada već 20 godina, seizmolozi su godinama upozoravali da je Zagreb na trusnom području i da je potrebno pripremiti se za potres koliko je to moguće.


"Gradonačelnik je ta sva upozorenja ignorirao i sada je svaljivanje odgovornosti na građane u najmanju ruku vrijeđanje inteligencije Zagrepčana", komentirao je.


Očekuje da gradonačelnik hitno s premijerom Andrejem Plenkovićem nastavi razgovore i da pronađu mehanizam kako bi se obnovio dio Zagreba koji je oštećen potresom, zajedno s Markuševcem i Čučerjem koji su stradali.


Mišić naglašava da je potreban poseban zakon kojim će se derogirati trenutni zakon po kojem građani ne mogu dobiti više od pet posto odštete, pod uvjetom da je više od 60 posto oštećenja.


Osvrćući se na gradonačelnikovu najavu oko odricanja 20 posto plaće, poručio je da je "ono što je Zagrebu potrebnije od minimalnog postupka solidarnosti od strane gradonačelnika, to da Zagreb postane transparentan grad gdje će se svi javni radovi plaćati po cijenama koje su stvarne, a ne preplaćivati za Bandićeve kumove i rođake".


Tomašević: Bandić nastavlja rat s građanima, ovo se pretvara u agoniju


Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) je ustvrdio da Bandić u istupima nakon potresa nastavlja rat s građanima, govoreći im da su sami sami krivi što nisu ulagali u privatnu imovinu, iako je razvidno da je i javna imovina itekako nastradala.


"I do sada je gradonačelnik bio na koljenima, a ovo sada se pretvara u pravu agoniju. Ljudi su bijesni, društvene mreže gore od bijesa, a on svakom svojom konferencijom za medije dolijeva još benzina na vatru", ustvrdio je Tomašević.


Izrazio je uvjerenost da bi takvo ponašanje građani kaznili "prosvjedom protiv Bandića koji bi bio najveći politički prosvjed u posljednjih 20 godina", da političke slobode nisu ograničene mjerama zaštite širenja epidemije.  


Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek upozorava da "gradonačelnik ne samo da ne suosjeća s ljudima koji su izgubili  svoje domove, nego ih bahato optužuje". On je kao spasitelj koji prilazi utopljeniku, i onda ga kori zašto nije poduzeo neke mjere, naučio plivati, umjesto da ga izvuče iz vode", kazao je nezavisni zastupnik zagrebačke gradske skupštine Renato Petek.


Istaknuo je da je potres koji je zahvatio Zagreb potpuno ogolio vladavinu Milana Bandića te pokazao da je on čovjek koji nema odgovor na ključna pitanja. 


Stojak: Bandić nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu


HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak kazao je da Bandić pokazuje gubitak kontrole nad upravljanjem gradom te nesposobnost ozbiljnog sudjelovanja u obnovi grada.


Smatra da Bandić "nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu" te je izrazio je bojazan da će za obnovu, ukoliko ju bude vodio Bandić, trebati pedesetak godina.


Stojak je, kaže,  prošloga tjedna uputio  prijedlog za hitan rebalans proračuna Grada Zagreba.


"Odgovornost gradske uprave je da predloži točne iznose i rokove. Moramo znati koliko Grad Zagreb može izdvojiti za obnovu,kako bi mogli znati što nam treba od drugih", ustvrdio je Stojak.


Reviziju proračuna zatražili su i ostali oporbeni zastupnici. Tomašević smatra da bi se gradska uprava trebala zaustaviti sve projekte koji nisu bazični za funkcioniranje grad. 


Novac bi se, dodaje, trebao preusmjeriti u saniranje šteta od potresa, ali i od ekonomske krize koja će uslijediti zbog mjera zaštite od epidemije.


Petek: Odustati od gradnje spomenika, a stradale građane osloboditi plaćanja režija


Petek tvrdi kako bi se trebalo odustati i od financiranja svih kulturnih manifestacija koje se ionako neće održati, od gradnje spomenika, ali i da bi se građane koji su ostali bez domova trebalo osloboditi plaćanja gradskih režija.


Tomašević i Petek navode kako su uredi Gradske uprave dobili zahtjev da do kraja tjedna analiziraju koliko mogu “odrezati” iz svoga proračuna, a da se postupak sazivanja hitne sjednice Gradske skupštine može očekivati sljedećeg tjedna. 


Upitani kako gledaju na paralelno postojanje dvaju različitih inicijative za prikupljanje donacija u svrhu obnove Zagreba - jedan je donacijski račun pokrenula Vlada, a drugi Grad Zagreb, oporbeni zastupnici poručuju da je to rezultat dosadašnjeg upravljanja gradskim financijama gradonačelnika Bandića. Poručuju da građani s pravom izražavaju nepovjerenje donacijama na račun koji je osnovao Grad Zagreb.


Stojak podsjeća da je tek nakon nekoliko dana Bandić pristao na ideju otvaranja donacijskog računa, jer je prije toga želio osnovati zakladu kojom bi on upravljao, što je, ocjenjuje, potpuno nerazumljivo jer "dati novac zakladi kojom upravlja Milan Bandić je sve samo ne pametno".


Petek dodaje kako ne poznaje nikoga tko će uplatiti novac na račun koji je otvorio Grad Zagreb, a da zna mnogo onih koji će dati povjerenje državi.


Tomašević dodaje da je to očiti dokaz nepostojanja koordinacije i povjerenja između Vlade i gradonačelnika Bandića.


Mišljenja je da bi trebao postojati jedinstveni fond za obnovu grada, u koji će se sliti i gradska i državna sredstva, koji će nadzirati gradsku uprava i Vlada, zagrebačka Gradska skupština te stručna udruženja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 12:52:02

Create Account