Zagrebačke ceste smotrom pokazale spremnost za zimsku sezonu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2020. 14:35:02
Zagrebačke ceste smotrom pokazale spremnost za zimsku sezonu

Foto: Sesvete danas

Zagrebačke su ceste  na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma velikom smotrom u subotu popodne kojoj je nazočio gradonačelnik Bandić iskazale svoje potencijale i spremnost za čišćenje snijega - ako ga bude.U sezoni 2019./2010. sudjeluju 292 ekipe raspoređene u 17 mjesta stalne pripravnosti.


Na skladištu i po bazama trenutno se nalazi 20 000 t soli 6700 sipine, u slučaju potrebe, naručivati će se dodatne količine. Ukupno se rali i posipava 2633 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1134 km, a u drugoj razini 1499 km. U prvoj razini prednosti u Zimskoj službi Grada Zagreba  čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskom središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci). 


Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati  u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku od 24 sata od trenutka prestanka oborina. Za određivanje stupnjeva pripravnosti Zagrebački holding d.o.o. podružnica Zagrebačke ceste dobiva podatke od Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske, a izvještavanje o stanju i prohodnosti cesta provodit će se putem web stranice Holding centra.


U GPS centru u glavnoj bazi Žitnjak instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na sedamnaest odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, oborine, magla). Sustav omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u gradu.


"Sa voditeljem podružnice Zagrebačkih cesta Draganom Perićem dogovorio sam da se zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti kaže što znači Zimska služba Grada Zagreba za naše sugrađane i što znači biti spreman 24 sata cijelu  zimu. Prošle godine smo  očistili preko 2600 km zagrebačkih cesta, preko 600 km nogostupa i sporednih cesta što iznosi oko 3200 km. Potrošeno je ukupno 40 milijuna kuna. Ove godine predviđen je isti iznos. Ovo je samo demonstracija spremnosti Zimske službe Grada Zagreba od 350 manjih i većih vozila koja su ovdje i oko 50 koja su na terenu. Imamo najspremniju i najbolje tehnički opremljenu Zimsku službu u Europi", rekao je tom prigodom  gradonačelnik Milan Bandić.

 

"Nalazimo se na demonstraciji spremnosti Zimske službe Grada Zagreba. Trenutno je tu oko 350 vozila i specijalnih strojeva koji su spremni da izađu na teren i da učine ceste prohodnim i sigurnim za prometovanje. U skladištima je preko 20 000 tona soli, što svakodnevno trošimo za posipavanje nadvožnjaka, mostova i brdske dionice, u slučaju potrebe, naručivati će se dodatne količine. Sva naša vozila opremljena su GPS uređajima što omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje se koje vozilo nalazi te ih se zatim po potrebi preusmjerava", naglasio je direktor Zagrebačkih cesta u okviru koje djeluje Zimska služba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.12.2023. 10:08:01

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account