Zagrebački ZOO ove nedjelje obilježava Međunarodni dan ljenivaca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.10.2021. 12:34:43
Zagrebački ZOO ove nedjelje obilježava Međunarodni dan ljenivaca

Foto: ZOO Zagreb

Obilježavanje tog dana 20. listopada pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenivaca i njihovih staništa.Prigodni program posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba očekuje u nedjelju 24. listopada 2021. godine od 11 do 15 sati.


Tamo građani već godinu dana mogu vidjeti par dvoprstih ljenivaca. Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenivaca koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku.


Dvoprsti ljenivci najveća su vrsta ljenivaca na svijetu. S njima i ostalim vrstama ljenivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenivaca - dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu.


Nekada su se ljenivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci.


Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.12.2021. 13:26:08

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account