Zimska služba spremno čega snijeg - ako ga bude

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2020. 13:16:08
Zimska služba spremno čega snijeg - ako ga bude

Foto: Grad Zagreb

U bazi Žitnjak, podružnice Zagrebačkih cesta, jutros je održana smotra Zimske službe.

 


"Kao i svake godine, tako i ove, djelatnici Zagrebačkih cesta, odnosno Zimske službe spremni su za prve pahulje snijega i u pripravnosti su od 15. studenoga pa sve do 15. travnja, istaknuo je gradonačelnik Bandić" istaknuo je jutros gradonačelnik MIlan Bandić. 


Na cjelokupnom gradskom području održava se 2651 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti oko 1100 km, a u drugoj razini oko 1500 km. U prvoj razini koja podrazumijeva prioritete kao što su  prilazi bolnicama mora se sve očistiti u roku od 4 do 6 sati, a ostale ceste u roku 24 sata.

 

"Trenutno u svim skladištima Zagrebačkih cesta nalazi se više od 19 000 tona soli i više od 4000 tone sipine, a ovisno o vremenskim uvjetimai količini padalina one će biti i povećane. Sveukupno u Zimskoj službi Grada Zagreba sudjeluje 292 ekipe raspoređene na 17 lokacija, odnosno baza na području grada Zagreba. Opremljeni smo i sa sustavom detekcije leda, a kako bi mogli pravovremeno reagirati na našim prometnicama povezani smo i sa Hrvatskim meteorološkim  zavodom i u sustavu s njima određujemo razinu održavanja, istaknuo je direktor Zagrebačkih cesta Dragan Perić dodajući kako se nada da snijega neće biti u velikim količinama, ali da su spremni kao da će ga pasti metar.

 

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda.

U prvoj razini čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci).


Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka oborina.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.12.2023. 10:08:01

Create Account