25. godišnjica titule Europskog sela roda: Dan sela Čigoča i Lonja Bike Tour

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.6.2019. 10:32:54
25. godišnjica titule Europskog sela roda: Dan sela Čigoča i Lonja Bike Tour

Foto: Prosus komunikacije

Na Dan sela Čigoča u subotu, 29. lipnja Čigoč će obilježiti 25. godišnjicu stjecanja titule Europskog sela roda.Bogat će program u Čigoču trajati od 10 do 18 sati, a obuhvatit će raznolike sadržaje vezane uz čigočku kulturu, prirodu, gastronomiju, šport i rekreaciju.Budući da je selo svjetsku slavu steklo zahvaljujući gnijezdima bijele rode, ta će ptica u programu imati posebno mjesto.


Posjetitelji će moći doznati zašto rode vole Čigoč i druge zanimljivosti vezane uz ornitofaunu Parka prirode Lonjsko polje. Članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP u prirodu će pustiti rehabilitirane ptice. 


Kako bi se posjetitelje potaknulo na fotografiranje roda, organizirat će se tematska radionica. 


Ljubitelji konja moći će uživati u vožnji tradicionalnom zapregom hrvatskih posavaca, a Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Siska predstavit će narodne običaje, pjesme i plesove.


Vitez sela Čigoča – naziv je streličarskog turnira čiji će sudionici posjetitelje rado upoznati sa svojim omiljenim sportom. Suvremeni vitezovi, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Siska, pokazat će kako se bore s vatrom.


Sisačka Posavina slavna je i po svojoj gastronomiji. Na koji se način na stolu spajaju ekologija i tradicija, gosti Čigoča doznat će kušanjem sireva, meda, voćnih likera i vina. Na štandovima ih očekuje i prigodna prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Večernja je zabava na rasporedu u 20 sati u Vatrogasnom domu u Čigoču. Pripremljeni su i sadržaji za goste sportskoga i avanturističkog duha. Oni će se moći uključiti u vožnju kanuom te malonogometni turnir Štrok 2019. Isti će dan Čigočem proći i Lonja Bike Tour. Ta jedinstvena biciklijada počinje u Sunji, a završava u Jasenovcu. Trasa, duga 57 kilometara, prolazi Mužilovčicom, Krapjem i Drenovim Bokom.


Do starta je najjednostavnije doći posebnim vlakom Lonja Bike Expressom. Taj vlak s Glavnog kolodvora u Zagrebu kreće u 7.45 sati, a izletnici će se moći ukrcati i u Velikoj Gorici, Lekeniku te Sisku. Oko 9 sati na željezničkoj postaji u Sunji dočekat će ih djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te lokalni tamburaški bend koji će bicikliste pratiti cijeli dan. Polazak vlaka iz Jasenovca za Zagreb je u 19.34 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.6.2024. 12:03:18

Create Account