Croatian Desserts Andreje Pisac

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 18.11.2019. 16:17:44
 Croatian Desserts Andreje Pisac

Foto: Tomislav Radić

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji zagrebačkog gastro puba Bulldog na promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac, Croatian Desserts.  Knjigu su predstavili novinar Domagoj Jakopović Ribafisha i Ashley Colburn, poznata po turističkim  dokumentarcima o Hrvatskoj i  Andrea Pisac autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos. To je prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku. U knjizi je pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske sa 515  fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Knjiga je namjenjena slatkoljupcima bez  iskustva u kuhinji, kao i onima malo vještijim, koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće. 


U knjizi su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica. Andrea Pisac je izvorne recepte prikupljala  usmenom predajom i terenskim istraživanjima. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju uvid u hrvatsku gastronomiju i u hrvatski način života.


Knjiga Croatian Desserts tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o porijeklu slastice i prigodama u kojima se jedu.  Još jedna posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom.


Knjiga koja može biti i poklon, zasigurno bit će zanimljiva Hrvatima u našoj zemlji i u inozemstvu a koristit će  i stranim posjetiteljima kako bi još bolje upoznali hrvatsku gastronomsku slatku raskoš. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2021. 14:22:04

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account