Između prvih patuljastih mungosa u Zagrebu cvijeta ljubav

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2019. 22:30:01
Između prvih patuljastih mungosa u Zagrebu cvijeta ljubav

Foto: ZOO Zagreb

Jesensko ruho maksimirske šume prirodna je scenografija najnovije ljubavne priče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Ljubav cvijeta između patuljastih mungosa, životinjica koje zajedno žive četiri mjeseca.Mužjak, star dvije i pol godine, rođen je u Francuskoj, a njegova vršnjakinja u Nizozemskoj.


„Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj. Dobro se slažu od prvog dana, no sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.


U leglu patuljastih mungosa najčešće su četiri mladunca, a ženka najčešće ima tri legla godišnje.


Patuljasti mungosi društvene su životinje izuzetno zanimljivog društvenog sustava. Na čelu je dominantni par. On je monogaman i jedini se u skupini razmnožava. Sljedeća dominantna jedinka najmlađi je potomak. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih. Iako su mlađi mužjaci ograničeni u spolnom životu, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke. 


Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama. Jelovnikom patuljastih mungosa dominiraju kukci, ali jedu i male kralješnjake, jaja i voće.Vezane vijesti
Ažurirano: 20.1.2023. 13:47:55

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account