Martinjski biškup krstio mošt u Dugom Selu, gradu podno Martin brega

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.11.2021. 13:52:47
Martinjski biškup krstio mošt u Dugom Selu, gradu podno Martin brega

Foto: Promo

Martinje u Dugom Selu tradicionalna je vinska kulturno-zabavna manifestacija kojom se mošt 'krsti' i postaje mlado vino, a izvodi ju dugoselski KUD „Preporod“. 



Nakon što je prošlogodišnja manifestacija otkazana, ove su godine dugoselski vinari donijeli svoja vina na „krštenje“. Svi posjetitelji imaju priliku kušati mlada vina i vinogradarske kobasice, što je tradicijska martinjska gastronomska ponuda. Središnja manifestacija po kojoj je Dugo Selo nadaleko poznato je Martinje za koje su domaćini pripremili bogat program. Kako se krštenje mošta čuva kao tradicija, tako je i kroz nekoliko izložbi i radionica predstavljena bogata dugoselska i hrvatska baština.  


Tradicijski obred kojim mošt postaje vino središnji je događaj martinskih dana. Martinski biškup Kristijan Vinojčić, uz kumstvo dugoselskog gradonačelnika Nenada Paniana, obavio je taj  za vino najvažniji obred. Pratili su ih tamburaši, pjevači i plesači KUD-a „Preporod“.


 „Moja uloga u cijeloj manifestaciji je da pretvorim mošt u vino uz sljedeću molitvu. Moštek ja te krstim u vino u ime Bakusa oca vina, u ime Sv. Martina njegovoga sina i Sv. Duha od kojega moštek kuha. Na ti malo soli da nas od tebe glava nigdar ne boli. Mir budi uvijek s tobom. Da budeš navek pun duha i jakosti. Amen“, izmolio je biškup Vinojčić.


Posjetitelji su mogli kušati mlada vina dugoselskih vinara, i degustirati bogatu gastronomsku ponudu koju ovaj kraj nudi. Nakon ceremonije sve prisutne je zabavio koncert Tamburaškog sastava BEGINI.


Sv. Martin je zaštitnik dugoselske župe, on je prvi svetac koji nije bio mučenik. Bio je blizak siromašnima i progonjenima zbog čega je u 27 godina biskupstva suočavan s brojnim progonima i pritiscima. Umro je 397. godine, a njegov se kult brzo nakon smrti proširio čitavom Europom. Ono po čemu je sv. Martin najpoznatiji jest Martinje – kada se „krsti mošt“ koji tim činom „postaje vino“. Sv. Martin je svetac koji nije pio vino jer je kao redovnik bio apstinent, a postao je poznat po vinu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account