Održano ‘Vino uz žlicu’.

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 3.11.2019. 22:55:53
Održano  ‘Vino uz žlicu’.

Foto: Julio Frangen

U  restoranu ReUnion u zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton, održano je peto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’. Koncept ‘Variva s Dolca’  osmislio je glavni chef restorana Marinko Topalović. Na jelovniku  su bile svježe namirnice s Dolca najpoznatije zagrebačke tržnice.



Na večeri priređenoj za medije jela je predstavio gastro novinar Domagoj Jakopović Ribafish a projekt su pokrenuli  novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić.


Destilerija Aura iz istarskog Buzeta ponudila je za početak  rakije Biska, Moscato, Teranino i Divlja kruška i koktel Gin Karbun s komadićima ugljena, s Teraninom i tonikom.


Zalogaji dobrodošlice bili su Soparnik, Kulen uštipci na coulisu paprike i Dalmatinski pršut 22 mjeseca star uz međimurski pjenušac od sorte pušipel  Zlatni zvir, Vinarije Tomšić iz Železne Gore kod Štrigove. 


Toplo predjelo, Parmigianu s buratom, koricom parmezana i lješnjaka, svojom svježinom i aromatičnošću izvrsno je pratio Sauvignon blanc 2018 iz Vinarije Kolar. Vino iz obiteljske vinarije, gostima su približili supružnici  Kolar i  enolog Samir Nađ iz Suze u Baranji.


 Graševina 2018 s Petračeva Hršak brega kraj Krapinskih toplica dobro se uklopila uz Juhu od pečene buče i Toulis (hrskavac) sa salsom od buče i timijana.


Riblje jelo, Maki rolls s Kali s jadranskom tunom  napravljen je uz pomoć moćnog ali fino izbalansiranog Pošipa 2018. iz  Vinarije Hvar Hills iz Svirča.To jelo pripremio je kuhar  Tika Sharma iz Nepala.


Poslužen je i Juneći ragu s cavatelli tjesteninom uz Frankovku Miraz 2017. Feravina, šampionskim  vinom s  nedavnog Festivala frankovke u Feričancima.


Mnogi vinari pamte 2014. kao jako lošu godinu, ali ne i Ivo Brzica iz Erduta, čiji crnjaci tek sad dolaze u pravu formu. Za ovu prigodu iz svoje vinarije s najljepšim pogledom na Dunav donio je moćni Cabernet sauvignon 2014, koji se sjajno stopio uz  Spring rolice pirjanih junećih obraza na polpeti skute. 


Kušalo se i sladoled od buče s krokantom sjemenki i meda, koji su atraktivnijim i ukusnijim učinile kapljice bučina ulja OPG-a Mladena Cesarca iz Oroslavja.


Cesarec je predstavio svoja vrhunska ulja i ostale proizvode od zagorske buče. Uz sladoled kušalo se vino s Plešivice Traminac crveni 2017., Dominika Jagunića. Ta sorta (izvorno: rotten traminer) kod nas je malo zastupljena, a ovo je bilo pretpremijerno predstavljanje. Jagunići su izgradili novu vinariju i sve više  se posvećuju proizvodnji orange vina poput ovoga.


Za kraj pilo se novi Franckov Superiore espresso.


Glavni chef u Hiltonu by Conopy Marinko Topalović objasnio je kako svijetu  ima samo 48 Hiltonovih hotela tog tip i da svi moraju zadovoljiti zadane kriterije u izgledu, dizajnu prostora, smještaju gostiju i pristupu njihovoj prehrani. Preferiraju se lokalne namirnice, pa je tako nastao koncept ‘Variva s Dolca’.


‘Svaki tjedan imamo novi menu. Nedjeljom idemo u izvidnicu, a ponedjeljkom u nabavu’, objasnio je. Priprema hrane isključivo je a la carte, a posebno su popularni obiteljski nedjeljni ručkovi. -kaže Topalović.




Vezane vijesti
Ažurirano: 24.12.2022. 11:12:58

Create Account