Foto: Screenshot HTV
HTV je objavio poučnu reportažu kako se otpadno jestivo ulje iz naših kuhinja može korisno upotrijebiti.
U malo kojoj kuhinji nećete pronaći biljna ulja. Preporuka je koristiti ih samo jednom pa vrlo brzo ulje postaje otpad. I to onaj koji se mora skupljati odvojeno i skladištiti u odgovarajuće spremnike, odvojene od ostalih vrsta otpada.
S pilot projektom prikupljanja otpadnog jestivog ulja gradsko komunalno poduzeće Prekom počelo je prošlu jesen. Reakcije su dobre, spremnici se pune...
- Očekujemo da kad završimo do kraja godine ovaj projekt u onoj sljedećoj godini skupiti oko 20 tisuća litara otpadnog jestivog ulja. Imamo već i kupca, izjavio je Siniša Radiković, direktor GKP Prekom.
A to su uglavnom susjedi; dosad Slovenci, sada Austrijanci koji ga prerađuju u mirisne svijeće i bio dizel.
- U Hrvatskoj nam nude 500kn, a u Austriji 500 eura - pa je to velika razlika. Na žalost mi i neke druge stvari izvozimo. Evo drobljeni materijal koji završava često i u Mađarskoj i u Bjelovaru radi toga znači. Mi smo zaduženi da postignemo što bolje cijene i iz tih cijena financiramo ovaj projekt, znači korisnike neće koštati ništa, kaže Radiković.
Dosad je spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja dobilo 350 korisnika. Sve donedavno odvozilo se zajedno s ostalim otpadom. Sada je pak nešto drukčije.
Osim za kućanstva, od sada je usluga dostupna i pravnim osobama. Prikupili su sve potrebne dozvole i pilot projekt za primjerice škole, vrtiće, restorane će se provoditi do kraja godine. Dobit će jedan ili više spremnika od 36 litara, a otpadno jestivo ulje, kada je riječ o pravnim osobama, sakupljalo bi se kod korisnika u njihovim objektima.