Pera i kuruza na Kaj su jeli naši stari

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 30.8.2019. 14:56:30
Pera i kuruza na Kaj su jeli naši stari

Foto: Marko Čolić

 Makovnjače, orehnjače, upravo pečene bučnice i druga starinska jela nudila su se u Vrbovcu u kojem je od 23.8.-25.8. 2019. održana 39. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari.“ Ove godine tema je bila jela s kukuruznim brašnom ali ipak u prvom planu bila je pera. Pera je starinsko jelo  nešto kao pogača sa nadjevom od sira. Za pripremu te preteče pizze potrebno je glatko brašno, mlijeko, kvasac, šečer, svinjska mast i sol a za nadjev svježi sir, kiselo vrhnje, sol, kukuruzna krupica, jaja i šečer. Pekla se u krušnoj peči na 220 stupnjeva a ove godine je peru u Vrbovcu prpremala mlada ekipa kuharica i kuhara učenika Ugostiteljske škole ali pere je bilo i na drugim izložbenim prostorima na kojima se 15 udruga žena  iz okolnih vrbovečkih sela natjecalo  sa  150  jela u pripremi glavnog  jela i slastica.


Zadnji dan manifestacije ocjenjivalo se  jela.  Glavna namirnica za natjecateljsko jelo svake godine je drugačija, tako je ove godine to bio kukuruz. Udruge žena za glavno jelo pripremale su “Juneći paprikaš sa žgancima“, a za slasticu “Starinski kolač“ po izboru. Jela su ocjenjivali: Tomislav Špiček, Marko Lučić i Davor Dretar Drele.


Za glavno jelo dodijeljene su tri nagrade koje su dobili Gradska udruga umirovljenika, Udruga žena Cerje i Udruga žena Lonjica

Za slasticu dodijeljena je  jedna nagrada koju je dobila  Udruga žena Gaj.

 

Pored  starinskih jela posjetitelji su uživali i u vinima koja su članovi Vrbovečke udruge vinara i vinogradara nudili  u svojem Vinskom podrumu. Održan je i kulturno – umjetnički program, izložbe i radionice a u večernjim satima nastupali su poznati estradni umjetnici.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.11.2021. 16:27:45

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account