Predstavljena Vinarija Ostojić - vina iz Potpolja

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 29.3.2022. 15:26:49
 Predstavljena Vinarija Ostojić -  vina iz Potpolja

Foto: Marko Čolić

Vinarija Ostojić  bila je još jedna hercegovačka vinska kuća na tribini " Vrijeme je za..."koja se održana u prostorijama HKD Napredak u centru Zagreba. Vlado, otac i vlasnik i sin Blaž  predstavili su svoju  vinariju koja surađuje s enologom  Darkom Šimićem. 



Kušalo se  tri žilavke iz 2018.,20., i 21. godine te četiri crna vina- Blatinu Stjepan Ostojić 2019., Merlot Kujava iz 2017., Vranac Radivoj Ostojić 2017. i Cuvee Stjepan Ostojić iz 2018.

Vinarija, koja se nalazi u Potpolju nedaleko Čitluka, godišnje proizvede  66000 butelja na 6 hektara vlastitih nasada sa  28 000 trsova.  Uzgajaju se žilavka, blatina, trnjak, vranac, cabernet sauvignon i metrlot.

Godine 2021. žilavka iz 2020. dobila je sa 95 bodova, srebrnu medalju na svjetski prestižnom ocjenjivanju Decanter.

Ostojići imaju tradiciju uzgoja loze kroz cijelo 20.stoljeća a prva butelja modernog doba izašla je iz vinarije 1994.godine. Vina izvoze u Srbiju, Sloveniju i Švicarsku.  Zanimljivi su i nazivi na etiketama njihovih butelja. Riječ je o srednjevjekovnim povijesnim ličnostima kraljevima i caricama sa širega bosanskog područja i Hercegovine. 

Blaž Ostojić  je rekao da  korijeni, Ostojića, sežu uz mnoge meandre sve do unatrag sedam stoljeća. To je svakako dobar marketinški potez jer više vinarija iz toga područja vuče povijesne korijene i diče se tom poviješću. 

Od tri žilavke nije se bilo lako odlučiti za najupečatljiviju, možda ne najbolju, a to je u ovome trenutku najmlađa i najpotentnija ona iz 2021. za koju je veći dio nazočnih zaključio da je već sada dobra a da će tijekom vremena razviti sve najbolje karakteristike. Vlado Ostojić  je rekao da je maceracija rađena u vinifikatoru 12 sati  na 12 stupnjeva celzijusa, dakle s hlađenjem s obzirom na vanjsku temperaturu. Nakon dvadesetak dana vino je premješteno u drugi tank a onda se miješalo dva i pol mjeseca sve do pred Božić. Vino ima odlične voćne mirise ali još se ne nalazi svi okusi koji su karakteristični kod žilavki. Vlado Ostojić smatra da ova žilavka može čak premašiti onu nagrađenu na Decanteru. 

 Merlot Kujava 2017. ima 13% alkohola i ostatak šećera samo 4 grama. Vinifikacija je bila na klasičan način vinarije Ostojić. Maceracija  20 dana na temperaturi  24 stupnja. Sommelier Tomislav Jakopović koji je vodio prezentaciju rekao je: " Vino je ukusno, čisto ,precizno, tanini su svileni zaobljeni i dostatni i da je vino mekše ne bi vrijedilo. Zove drugu čašu". Ovaj merlot uza sve svoje klasične mirise i okuse pravi je reprezetant svoga hercegovačkoga kraja. Vino je fenolno  zrelo a aromatski spektar je taman i kožnatost ali  ga ipak nije teško piti. Bitno je reći da ovo vino nije bilo u drvu nego samo u inoxu i dvije godine u boci. 

Vranac Radivoj Ostojić također iz 2017. sa 13.6 alkohola imat će još dulji vijek od sadašnjih 5 godina. Sortno je prepoznatljiv,  svjež na nepcu, fenološki zreo, sa 32 ekstrakta. 

Cuvee Stjepan Ostoja 2018. (cabernet sauvignon, blatina i merlot u podjednakim postocima) 13.8 alkohola, kiselina oko 6 . U procesu proizvodnje grožđe izravno iz vinograda ide u kupažu. Dvadesetak dana maceracije na otprilike 25 stupnjeva a nakon inoxa ide 12 mjeseci u bačve od 2000 litara. 

I najnoviji cuvee-a ( trnjak, blatina, merlot)  je od kraja prošle godine na odležavanju u bačvama, na 10 do 12 mjeseci a zatim ide u inox i u boce. 

U podrumu Ostojića proizvode se i žestica od klasičnih, loze i travarice preko voćnih destilata višnja, jabuka i slatkog oraha. Gin od borovice, od zelenih bosanskih pomiješanih sa smeđim i crvenim bobicama iz čitlučkog kraja, sada je na odležavanju a po riječima vinara bit će to najbolji destilat do sada. 

Ostojići se također bave i turizmom i imaju hotel u Međugorju te agroturizmom. U Potpolju  u sklopu vinarije je  vila Monako sa 12 soba i restoranom.



Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account