Šampionska frankovka Vina Belje

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 24.11.2021. 13:20:05
Šampionska frankovka Vina Belje

Foto: Promo

Baranja je još jednom potvrdila svoj naziv majke vina jer iz vinograda i podruma Belja stiže šampionska frankovka s 90 bodova.U čast frankovke i njene vrijednosti za nacionalno vinarstvo, u Feričancima se već nekoliko godina održava Međunarodno ocjenjivanje frankovke na kojem se ocjenjuju mlada vina, dvije kategorije odležanih vina i rose vina proizvedena od frankovke. Ove godine na ocjenjivanje su stigli uzorci iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije pa je konkurencija  frankovki bila izuzetno jaka. 


Najbolje ocijenjena među svim uzorcima je frankovka premium Vina Belja iz berbe 2012. koja je osvojila 90 bodova i proglašena šampionom ocjenjivanja. Riječ je o jednom od najvažnijih beljskih vina sa snažnim pečatom Baranje i njenih vinogradarskih položaja. Šampionska frankovka odlikuje se dubokom tamno crvenom rubinskom bojom koja odražava zrelost i dugovječnost. Koncentrirana je i začinjena aromama hrasta, začina, tamne višnje i zrelih šljiva. Nakon pažljivog dozrijevanja u starom podrumu Belja postala je  zaokružena, ali je i dalje ostala svježa i snažna. 


Vina Belje su na Međunarodno ocjenjivanje frankovke poslala svoje premium frankovke iz nekoliko berbi. Od odležane frankovke iz berbe 2009. do mlade frankovke berbe 2019., sva vina su osvojila zlatne medalje i time potvrdila kontinuitet kvalitete frankovke Vina Belje iz godine u godinu. 


U povodu ovog velikog uspjeha Marijan Knežević, voditelj razvoja vinarstva u Belju je istaknuo: „Frankovka je za nas posebno važna, jer je sorta našeg podneblja i pripada našoj tradiciji. Berba 2012. bila je jedna od velikih berbi za frankovku i znali smo da imamo vino velikog potencijala pa smo puno pažnje posvetili njegovom dozrijevanju. Nakon međunarodnog uspjeha premium blenda cabernet sauvignona i merlota, na ocjenjivanju u Italiji, ovom titulom smo još jednom potvrdili visoku kvalitetu naših crnih vina.“  


U današnjem svijetu autentičnost je ključ uspjeha u svemu, pa tako i u vinarstvu. Vinari Slavonije i Podunavlja su  od dvije srednjoeuropske sorte stvorili autentična domaća vina visoke kvalitete koja su udomaćila na ovom prostoru. Prva je svakako graševina, najpoznatija vinska sorta u Hrvatskoj a druga je frankovka najvažnija hrvatska kontinentalna crna sorta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 16:01:44

Create Account