Sokač u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 22.4.2022. 13:07:12
  Sokač u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

 U Zagrebu  se  predstavio vinar iz Hrvatskog zagorja,  iz Strmeca stubičkog blizu Stubičkih toplica  Ivan Sokač. 


U porodici Ivana Sokača  kroz četiri generacije uzgajala se vinova loza i imali su vino za "po doma". Početkom drugog desetljeća u ovom mileniju Sokač je odlučio  da uz, svoj dobro uhodani posao elektroničara, počne i profesionalnu vinsku priču. Njegova tvrtka Ekektron se bavi proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina. 


Najprije su posađene bijele sorte ,graševina, sauvignon, traminac, rajnski rizling i muškat žuti, da bi se 2018. asortiman upotpunio sa frankovkom, cabernet sauvignonom 2019. i merlotom 2020. Njegova vina su već sredinom 2020 dobila atribuciju vrhunska (rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti i traminac!) Za vinara koji se počeo pojavljivati u javnosti i na tržištu početkom dvadesetih to je bio veliki uspjeh. Kako su to prepoznali u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo tako su njegova vina procjenjivali i odlikovali sa nizom zlatnih medalja u Kutjevu i Sv.ivanu Zelini, na GAST-u u Splitu 2018. kada je bio šampion sa rajnskim rizlingom iz 2016.godine. Bilo je uspjeha i u Sloveniji (ugledna manifestacija u Gornjoj Radgoni 2019.) dvije zlatne medalje za muškat žuti i sauvignon iz 2018. I cijeli niz priznanja na najjačoj  lokalnoj  vinskoj smotri u Bedekovčini. Sokač dobija grožđe sa oko 8000 trsova na tri lokacije od kojih je najveća Rebar gdje se nalazi i podrum te klet u koju sa terasom za lijepa vremena može biti ugošćeno  trideset ljudi. U dobrim godinama  napuni se 20000 butelja ali nažalost u posljednjem desetljeću mraz je nekoliko puta odnio veliki dio uroda.

Tijekom predstavljanja osam vina,koje vodio sommelier Tomislav Jakopović  istaknuta je  preciznost, jasnoća , pedantnost u stvaranju vina.

 Muškat žuti iz 2021. 11.5% alkohola poluslatko vino, kaže vinar rađen je klasičnom metodom fermentacije sa kontroliranom temperaturom. Fermentacija je zaustavljena ranije da ostanu jaki muškatni mirisi. Ostalo je 18 grama neprovrela šećera.  Prema sommelieru Jakopoviću se ovdje otvora  i miris jorgovana a  šećeri i količina ekstrakta čine  jako tijelo vina. 

Za sauvignon  vinar kaže da je na dobroj poziciji na glinenom tlu sa mješavinom kremena i da ga bere  ranije.  Za sauvignon berbe 2021. fermentacija je rađena na nižim temperaturama od 12 do 14 stupnjeva. Konstatirano je da je u ovakvoj stilskoj izvedbi vino spremno za tržište. Ostatak šećera je između 6 i 7 grama. Vino ima potencijal za odležavanje u bariku. Ovdje je stilistika vrlo precizna, jasna kao u gotovo svim Sokačevim vinima. 

Frankovka iz 2020. 13% alkohola  je još na odležavanju. Okus i miris   nastajali su kroz dvije godine u inoxu a sada ide na  6 mjeseci u korišteni barik iz Mađarske. Sokač: "Frankovka je brana kada je imala 92 eksla. Rađena je hladna maceracija,bez fermentiranja, zbog boje i zatim  sedam dana na masulju. Malolaktika je odrađena i nije bilo zelene berbe a prinos po trsu je bio oko 1.5 kg." 

Cuvee crni rađen je od tri sorte. Najviše je zweigelta , potom frankovka i cabernet sauvignon. Jakopović: " Precizni voćni mirisi, bez herbalnosti i začina. Tanini zreli, lagana doza gorčine i odličan balans mirisa i okusa". 

Vina su cjenovno konkurentna od 40 do 50 kuna sa PDV-om  pa će Ivan Sokač  zasigurno pronaći  svoje mjesto u hrvatskom vinarstvu jer radi poštena i dobra vina. A dobro se dobrim vraća!


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2022. 13:34:48

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account