Veseli Zagorci na Vincekovu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 26.1.2022. 10:06:51
Veseli Zagorci na Vincekovu

Foto: Marko Čolić

Na blagdan svetog Vincenta, na Vincekovcu 22. siječnja, "veseli su se Zagorci" sastali kod crkivice SV, Antona na Hršakovom bregu u Krapinskim toplicama. Vincekovo su organizirale vinarije Borisa Vugleca i Hrvoja Petrača pridružile su se i vinarije Borisa Drenškog i Tomislava Bolfana.



Sveti Vincent je bio đakon u španjolskom gradu Caesarea Augustus, a za vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji, gdje je i pokopan. Blagdan SV Vinka vinogradari su odredili za početak radova u vinogradu. 

Toga dana vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično režu lozu, poškrope je starim vinom,   lozu stavljaju u vodu, a iz pupa predviđaju kakva će biti berba grožđa te godine. Također je običaj da se tog dana o lozu objesi komad suhog mesa ili kobasice kako bi grozdovi bolje narasli i kako bi svega bilo u izobilju.

Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u Krapinsko-zagorskoj županiji koja danas zauzima istaknuto mjesto na enogastro karti Hrvatske.

Nakon blagoslova vinograda, tamburaši su zasvirali, pekle su se kobasice na žaru a onda se prešlo u restoran na Vuglec breg na češnjovke, krvavice, buncek, restani krumpir, kiselo zelje i štrukle.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account