Vinski razgovori uz vina Pilato

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 25.11.2019. 22:11:38
Vinski razgovori uz vina Pilato

Foto: Silvija Munda

Na Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom u zagrebačkom klubu History, Eliđo i Sanjin Pilato predstavili su svoje perjanice.



Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se već tri generacije. Godine 1934. Ivan Pilato (pradjed) sadi mali vinograd i to je  početak ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato  ulaže u strojeve i tehnologiju i širi nasade. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam. U SAD, Kanadu i Belgiju izvoze 15% od 80 tisuća boca ukupne proizvodnje. Planiraju povećati nasade i izgraditi novi vinski podrum.


Na Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom u zagrebačkom klubu History, Eliđo i Sanjin Pilato predstavili su: pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti prosušenih bobica koji još nije na tržištu.


 Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom IWC-u. 

Pjenušca Principe nema u trgovinama i koristi se isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato ima kušaonicu i vilu za turiste i 30% vina proda na kućnom pragu.

Na razgovorima u klubu History uz vina kušalo se  kuhani pršut, zarebrnik (žlomprt, ombolo) i suhe istarske kobasice s tartufima tvrtke Buretić Bregi. 


Poduzeće Buretić Bregi je  sa obronaka planine Učke i ima više od 100 godina obiteljske  proizvođačke tradicije. Proizvode originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama i kreiraju nove autorske  proizvode. Sve je proizvedeno  u vlastitom pogonu po tradicionalnim recepturama  s vlastitim začinskim mješavinama. 


Sirevi Špin Agrolagune proizvode se isključivo od svježeg mlijeka kojem se ne oduzima masnoća. Sirana je u sklopu Stancije Špin u blizini Tara koja ima tisućljetnu tradiciju uzgoja ovaca.


  Špin sirevi Agrolagune na Global cheese awards u Engleskoj  osvojili su dvije medalje i jednu oznaku Highly commended. Brončanu medalju su dobili Grana Istriano i sir s tartufima, dok je miješani sir u orahovom lišću dobio oznaku Highly commended. Na World cheese awards u Bergamu u Italiji mješani sir u orahovom lišću dobio  je super zlato te je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners. Gran Istriano osvojio je zlato, Istarski mladi sir srebro, a brončanu medalju dobili su ovčji ,kravlji  i  miješani sir. 


Snimke: Silvija Munda


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account