Volonteri novu prinovu zagrebačkog ZOO-a, malenu patuljastu vodenkonjicu nazvali Lotta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.1.2023. 17:56:57
Volonteri novu prinovu zagrebačkog ZOO-a, malenu patuljastu vodenkonjicu nazvali Lotta

Foto: ZOO Zagreb

Mala patuljasta vodenkonjica koja je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba na svijet došla prije dva mjeseca, zvat će se Lotta.


Prijedloge kako bi se mogla zvati, dalo je putem društvenih mreža više od tri tisuće građana, a dvanaest volontera Vrta koji su pazili na nju od rođenja te na njezinu mamu u posljednja dva mjeseca trudnoće, izabralo je četiri najbolja prijedloga: Gloria, Pepa, LuLu i Lotta. Volonteri su potom glasali za ime koje im se najviše sviđa, a ono s najvećim brojem glasova sada nosi njihova ljupka štićenica.


„Ime joj savršeno pristaje! Počašćeni smo što smo mogli sudjelovati u izboru njezina imena. Lotta je bila uistinu sićušna kad je okoćena, a sada joj tepamo da je mala slatka bačvica! Dok smo nadzirali njezinu mamu Inolu u posljednjim tjednima trudnoće, pazili smo da porod ne krene u bazenu. Brinuli smo se i hoće li Inola imati majčinski instinkt te hoće li malena znati sisati. Sretni smo što je sve prošlo dobro. Sada uživamo gledati kako se mama i malena lijepo druže i igraju“, kazala je Ana Cindrić koja u Zoološkom vrtu Grada Zagreba volontira od listopada prošle godine. Dodala je da joj je kao studentici veterine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu monitoring obitelji patuljastih vodenkonja proteklih mjeseci bilo dragocjeno iskustvo.


Zoološki vrt ima nekoliko desetaka volontera, a Ana Cindrić u skupini je onih mlađih. Većina ih studira prirodne znanosti. U Vrtu najčešće pomažu timariteljima u brizi za životinje.


„Hvala volonterima na požrtvovanom radu! Uz obitelj patuljastih vodenkonja proveli su sate i sate. Pravodobno su nam javljali svaku promjenu u ponašanju vodenkonjice zahvaljujući čemu smo mogli mirnije iščekivati Lottin dolazak na svijet. Malena sada lijepo raste i razvija se pod njihovim budnim okom. Zato nam je drago da sudjelovali i u izboru njezina imena“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.


Obitelj patuljastih vodenkonja smještena je u paviljonu Kišna Afrika. Lotta je stalno u blizini mame Inole, a tata Otto od ženskog je dijela obitelji privremeno odvojen posebnom ogradicom. Otto ima 28, a Inola sedam godina. Oboje su u Zagreb došli iz Njemačke.


Inoli je Lotta prvo mladunče, no o malenoj se brine poput iskusne majke. Redovito je hrani mlijekom, a Lotta znatiželjno isprobava i sve što je na majčinu jelovniku – od matovilca do sijena.


Malena patuljasta vodenkonjica razigrano je mladunče. Obožava brčkanje u bazenu i trčkaranje oko njega.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.6.2024. 13:47:51

Create Account