"Žene i vino" u Vinskoj školi

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 20.10.2019. 12:40:18
"Žene i vino" u Vinskoj školi

Foto: Marko Čolić

Udruga "Žene i vino"(Women on wine-WOW) koja djeluje već osam godina  za svoje članice organizirala je u Zagrebu u Rooftop Lateral Champagn Baru na 26 katu u vlasništvu  poduzetnice, WOW-ice Ane Lisak,  Vinsku školu pod pokroviteljstvom podruma Kutjevo. 


,Radionicu su vodile Valentina Silović iz marketinga i enologinja Zrinka Vinković Jergović, uz  podršku Matka Kovačića. Na početku predsjednica Udruge Sanja Muzaferija je rekla kako je suradnju s Kutjevom ostvarila  Vlasta Pirnat, art-direktorica WOW-a i autorici  nagrađene etikete za Premium rose vino podruma Kutjevo. Kutjevo je za WOW-ice priredilo svojevrsnu vinsku školicu koja ipak nije bila sasvim“ozbiljna“ i zahtjevna, nego su WOW-ice kući ponijele formular s pitanjima o vinu na koja mogu odgovoriti same sebi, u miru svoga doma .


 Za tu priliku podijeljene su i brošurice s mnogim i važnim zanimljivostima i detaljima o vinu. I ne samo o Kutjevu.  Klasična vinska prezentacija pretvorna je u ugodan i ležeran razgovor o onome što  ih sve povezuje, o vinu. Rečeno je da je Premium rose rasprodan već u kolovozu ali će se u proljeće 2020.pustiti  nova berba na tržište  pa će se taj rose kušati na  8.Pink Day 21.ožujka . Inače na radionici  najprije se kušalo prvi hrvatski pjenušac od 100 % graševine Maximo brut. Pjenušac je proizveden klasičnom metodom a umjesto ekspedicijskog likera korištena je ledena berba graševine. Graševina je apsolutni brand vinarije s godišnjom proizvodnjom od 5 milijuna litara vina. Vinarija Kutjevo ima od svježih laganijih graševina, kompleksnijih i odležanijih, predikatnih i ledenih vina.


Kušalo se i vrhunski chardonnay berbe 2018.   a nakon toga graševina de Gotho berbe 2018. koja je osvojila zlato na nedavno održanom Mundus Vini Summer Tastingu u Neustadtu. Boca ima novi vizualni identitet u dominantnoj žutoj boji  a vino je bogatog tijela, dugog retrookusa osjetne voćne aromatike. Dio fermentacije Graševine de Gotho odvio se u slavonskim bačvicama pa se u vinu osjeti  nježan dodir drveta u organoleptičkim senzacijama. Iznenađenje večeri bilo je premijerno kušanje vina Maximo Bianco berbe 2018., kupaže graševine i traminca.  To je polusuho vino sjajne svježine, koncentriranih ali suptilnih cvjetnih aroma, užitnog i dugog retrookusa.Kušanje je  završeno uz vino bordoškog stila Maximo Nero berbe 2016.  voćne aromatike i srednje punog tijela, ugodne svježine i pitkosti. Maximo Nero je kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i syraha.




Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 16:33:06

Create Account