Otvoren 15. Tabor Film Festival

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 7.7.2017. 10:41:43
Otvoren 15. Tabor Film Festival

Foto:

U dvorcu Veliki Tabor kod Desinića, u četvrtak je otvoren 15. Tabor Film Festival koji će u sklopu svog višednevnog programa, do nedjelje, 9. srpnja, prikazati recentna kratkometražna ostvarenja među kojima i nekoliko pobjednika svjetskih festivala.


Kako festival povezuje film i glazbu otvoren je uz orkestar koji je pratio projekciju filma 'Put na Mjesec' te prikazivanje fotografija snimljenih iz Svemira teleskopom Hubble.

Ovogodišnji Festival ima bogat međunarodni natjecateljski program, dok će u domaćoj konkurenciji publika moći vidjeti dvije svjetske premijere.

Među filmovima koji će se prikazati u međunarodnoj konkurenciji izdvaja se pobjednik Berlinala 'Gradić!' (Cidade Pequena!) portugalskog redatelja Dioga Coste Amarantea. Višestruko nagrađivan, nominiran na festivalu BAFTA, jedan od ponajboljih britanskih redatelja Chris Sheperd na Taboru će se predstaviti filmom o nevinom osuđeniku 'Johnno je mrtav' (Johnno's Dead), nagrađenom na londonskom LIAF-u. Tu nije kraj filmovima koji su osvojili nagrade na nekim od svjetskih festivala, a stižu i u Zagorje. Prikazat će se i igrani film 'I tako smo pustile zlatne ribice u bazen' (And So We Put the Goldfish in the Pool) japanskog redatelja Makota Nagahise, pobjednik Sundance festivala.

O pobjednicima u međunarodnoj konkurenciji, koji će odnijeti Veronikinu lubanju, odnosno pobjednicima za najbolji animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film te Grand Prix festivala, odlučit će međunarodni žiri. U njemu su ove godine poljska animatorica i prošlogodišnja pobjednica Renata Gasiorowska, britanski filmski kritičar i pisac Michael Pattison te Maja Krajnc iz Slovenije, glavna urednica časopisa KINO! i predsjednica Udruženja za razvoj filmske kulture Kino!


Kada govorimo o konkurenciji među domaćim filmovima treba izdvojiti dvije svjetske premijere. Film 'Lovačka sreća' Maje Alibegović, dokumentarac o slovenskim lovačkim običajima i ritualima, te eksperimentalni film 'Tutasputa' redateljica Ane Paške koja se u filmu bavi žanrom Westerna.

Na večerašnjem otvorenju Tabor Film Festivala, na kojem u petak počinju projekcije u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od osnivača festivala Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

 

(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.2.2023. 9:32:15

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account