Zagreb film festival započeo sinoć u kinu Sc

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.11.2021. 13:20:53
Zagreb film festival započeo sinoć u kinu Sc

Foto: Grad Zagreb

Sinoćnjim je trostrukim laureatom ovogodišnjeg Sundance festivala, kosovskim filmom Košnica, u režiji Blerte Basholli, započeo 19. Zagreb film festival. Od 14. do 21. studenoga na repertoaru će se naći više od 130 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta. 



Direktoru festivala Borisu T. Matiću i izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti na pozornici kina SC pridružili su se producenti Košnice, Valon Bajgora i Agon Uka, te zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet. Novi festivalski početak svojim su prisustvom podržali i predstavnici Ministarstva kulture i medija te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marčić, a na otvaranju ZFF-a tradicionalno su proglašeni dobitnici nagrada Albert Kapović, koje je ispred Hrvatske udruge producenata predstavila Sanja Ravlić.


“Više od godinu i pol dana borimo se s neizvjesnošću koju nam je donio Covid-19. Tako smo prošle godine u praznoj dvorani kina Tuškanac otvorili naše online izdanje koje smo prenosili putem digitalnih platformi. Bez obzira na to što smo se prošle godine morali preseliti s velikih na male ekrane, interes naše publike bio golem i tako smo punoljetnost proslavili kod kuće. Ali svi znamo da to nije to. Festival je slavlje filmova koje podrazumijeva zajedničko gledanje u zavodljivom mraku kinodvorana. I poštujući sve propisane epidemiološke mjere, filmovi i festivali vratili su se tamo gdje pripadaju, u kina s publikom", izjavio je Boris T. Matić.


Filmovi će se prikazivati u Kinu SC, Kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, ali i na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba.


"Svatko tko se bavi nečim kontinuirano već 19 godina zaslužuje priznanje. Zagreb film festival se s pravom nalazi na kulturnoj mapi našeg grada i vjerujem da je puno značio generacijama filmaša. Siguran sam da će i ovogodišnje izdanje biti na nivou te da će nas obogatiti, oplemeniti i učiniti boljim ljudima", rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet otvorivši Festival u Studentskom centru


Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom studenog u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta. Nudeći tijekom gotovo dva desetljeća festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.


Zagreb Film Festival financijski podržavaju Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – potprogram MEDIA i Zaklada ‘Kultura nova’.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2022. 10:37:47

Create Account