Čudo djetinjstva - zapis uz izložbu Slikarska balada Vesne Parun

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.1.2021. 18:45:48
Čudo djetinjstva - zapis uz izložbu Slikarska balada Vesne Parun

Foto: Muzej Prigorja

Ovim napisom Žarke Vujić podsjećamo da je izložba Slikarska balada Vesne Parun u Muzeju Prigorja otvorena još do kraja siječnja.



U ovim danima kad nam teško izlaze iz glave slike potresom razorenih mjesta na Baniji, a i svako gibanje u našoj blizini izaziva fantomski ili stvarni nemir, teško je poetski pisati o slikarstvu i sesvetskoj životnoj dionici Vesne Parun. S druge strane, potpuno smo sigurni kako bi pjesnikinja, da je živa, iskazala veliku empatiju za stradalnike, jednako kako je to napravila i tijekom Domovinskog rata. Moguće kako bi i neke svoje slike, kako je to tada činila, dala u prodaju na dobrotvornim aukcijama. Imala je sposobnost suosjećanja za ljude koji su trpjeli boli i doživljavali traume, jer je i sama smatrala kako je čitav njen život, od neželjena rođenja do starosti, bio ispunjen takvim iskušenjima. 


Nakon istraživanja tekstova, pjesama i arhivske ostavštine za ovu izložbu, čini nam se kako smo uspjeli odgonetnuti da je kreativno izražavanje, pisanje i slikanje, bilo za Vesnu Parun onaj pravi način nošenja sa spomenutim bolnim iskustvima. Primjerice, iskustvo prekida s dugogodišnjom ljubavi, a koje je za nju bilo spojeno s velikom patnjom i završavanjem u bolnici, stihovima je pretvorila u glasovitu pjesmu Ti koja imaš ruke nevinije od mojih.  


Zanimljivo je kako se i slikarstvom, prema svjedočenju dugogodišnjeg pratitelja Branka Pejnovića, pjesnikinja naglašeno počela baviti početkom 70tih godina 20.stoljeća iza majčine smrti, a s kojom je bila iznimno povezana. Tada su nastale i njene prelijepe art knjige – slikovnice koje je sama ne samo napisala nego i kao knjige oblikovala i ilustrirala. Nažalost, nismo ih imali prilike vidjeti u originalu jer se nalaze u privatnim rukama. Nešto malo o tom njenom intenzivnom primijenjenom slikanju govore tri ilustracije iz 70tih godina koje je iskoristila u slikovnici Prizori iz Nenine štale: ilustrirana priča u stihovima ili lutkarski igrokaz, nastaloj 2008. u Stubičkim toplicama. 


Za Vesnu Parun koja je doživjela nebrojena izdanja svojih knjiga za djecu, slikovnice su bile upozorenje na čudo djetinjstva. I ona se rado bavila tim čudima. (Žarka Vujić)



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account