Galerija Kurija otvorila sinoć izložbu slika "Metamorfoze" Ane Guberine u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2023. 11:42:46
Galerija Kurija otvorila sinoć izložbu slika "Metamorfoze" Ane Guberine u galeriji ZIPS

Foto: Irena Vidošević/Muzej Prigorja

Metamorfoze naziv je izložbe slika akademske slikarice Ane Guberine čije je otvorenje u organizaciji Muzeja Prigorja održano u izložbenom prostoru ZIPS-a.



Galerija Kurija Muzeja Prigorja otvorila je u četvrtak, 11. svibnja u 37. sezoni izložba "Metamorfoze" Ane Guberine. I zgrada stare kurije u kojoj je smješten Muzej Prigorja je u procesu metamorfoze, pa je izložba postavljena u prostoru Udruge Zelene i plave Sesvete u Kelekovoj 2.


U ime domaćina udruge Zelene i plave Sesvete nazočne ljubitelje umjetnosti pozdravio je tajnik ZIPS-a Radoslav Dumančić, u ime organizatora ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle, a o radovima Ane Guberine nadahnuto je govorila likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek. 


Ana Guberina svojim se likovnim djelovanjem kvalificira kao autorica koja je pronašla vizualni ekvivalent tematiziranja osnovnih egzistencijalnih pitanja našeg postojanja, pitanja o Bogu i Njegovoj sveprisutnoj stvaralačkoj moći vidljivoj u nama i u svemu što nas okružuje. Izložba recentnih slika kojima se predstavlja ovog svibnja u Galeriji Zelenih i plavih Sesveta u organizaciji Muzeja Prigorja, objedinjuje slike nadahnute Isusovom uskrsnućem te slike ciklusa Metamorfoze. U njima se susreću gestualnost i ikonografska vrijednost uprisutnjene forme, apstraktno i figurativno, imanentna snaga asocijacija koje se nalaze u misaonoj podlozi svake slike. Susreću se i preobličuju i arhetipovi muškog i ženskog, Eros i Tanatos, svjetovi logičkog i oniričkog, doživljenog i izmaštanog. Pozivajući promatrača da intuitivno dovršavajući Anina preobraženja, doživi vlastitu metamorfozu - ističe Sanda Stanaćev Bajzek.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH, a moguće ju je razgledati srijedom i petkom od 9 do 19 sati, te utorkom i četvrtkom od 9 do16  sati do 31. svibnja - Dana grada Zagreba. Ulaz je slobodan.


Autor teksta: Tomislav Mrčić



Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account