Hrvatsko-Francuska veza u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.9.2020. 21:30:32
Početak: 25.09.2020. 19:00
Hrvatsko-Francuska veza u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Dvoje izuzetnih umjetnika, Nevenka Arbanas i Krunoslav Jakobović izlažu u Muzeju Prigorja.




Nevenku Arbanas, ustoličenu za prvu damu hrvatske grafike i Krunoslava Jakobovića, Francuza hrvatskog porijekla koji kao grafičar izlaže uz bok svjetskim imenima, povezuje neraskidiva veza - ljubav prema grafici kao umjetničkom mediju te plodonosna suradnja u promociji hrvatske umjetnosti i edukaciji kroz brojne radionice u Francuskoj, a u kojima kao organizator, ali i kao “učenik" participira Krunoslav Jakobović. 


Doista, Jakoboviću Nevenka Arbanas prenosi dragocjena znanja grafičkih tehnologija, pa je izložba u Muzeju Prigorja prilika da učenik s mentorom, nakon dugo godina plodonosnog samostalnog djelovanja, "zapleše" zajedno. On to čini najnovijim monotipijama koje pripadaju ciklusu duhovita i znakovita naziva – „Jesen mladića od 965 mjeseci“, a ona monumentalnim, dva i pol metarskim grafičkim listovima u kombiniranju tehnika akvatinte, suhe igle, bakropisa ili linoreza, s otisnutim motivom lišća koji je postao njezin prepoznatljiv osobni psihogram. 


Ovom izložbom Nevenka Arbanas i Krunoslav Jakobović, istomišljenici u odabiru izraza – grafici i njezinom pristupu kao eksperimentu, otvaraju iznova pogled na grafiku kao iznimno kreativnog i za eksperiment potentnog medija.  (iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek) 


Izložba Nevenka Arbanas & Krunoslav Jakobović: Hrvatsko-Francuska veza bit će otvorena na prostoru ispred Muzeja Prigorja ovog petka, 25. rujna u 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account