Izložba Gospod je pastir moj Zlatka Čulara otvorena sinoć u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.10.2021. 11:45:07
Izložba Gospod je pastir moj Zlatka Čulara otvorena sinoć u Muzeju Prigorja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Kipar i slikar Zlatko Čular predstavio se svojim radovima sakralnih motiva u izložbenom prostoru Muzeja Prigorja.



Na sinoćnjem otvorenju koje je radi epidemioloških razloga održano ispred Muzeja Prigorja, Zlatko Čular nije mnogo govorio. "Što ću ja reć' o sebi, bolje da kažu drugi, a moja djela govore najviše", rekao je umjetnik kojemu je prvenstvena "zadaća" kiparstvo iako je, kako je ispričao na otvorenju, želio studirati slikarstvo, pa su mu rekli da nema više slobodnih mjesta i nek ide na kiparstvo, nakon čega je ponajviše kao kipar napravio zavidan opus vrhunskih radova.


O autoru i samoj izložbi govorio je kritičar i pisac predgovora Enes Quien. 


"Na ovoj izložbi, autor izlaže ciklus sakralnih djela pod nazivom ''Gospod je pastir moj'', molitve koja dovoljno govori o snazi vjere, primarne umjetnikove inspiracije. Pred nama su na emajlu ili na dasci naslikani likovi svetaca te biblijski, novozavjetni prizori: Rođenje maloga Isusa u štali, Poklonstvo trojice Kraljeva, Vizitacija, odnosno susret dviju trudnica i rodica – Marije i Elizabete (Marija u trbuhu nosi Isusa, a Elizabeta Ivana Krstitelja). Tu su još Raspeće, raspeti izduženi Krist, vertikalan i uzak, naslikan na dasci te Pietá. Dakako da su to slavne sakralne umjetničke teme stoljećima, cijela povijest umjetnosti povijest je crkvenih narudžbi i oslikanih svih novozavjetnih tema, Marijina i Isusovoga života. Biblija i Novi Zavjet najobrađivaniji su u povijesti umjetnosti. I najveće, nepresušno vrelo nadahnuća u zapadnoeuropskoj umjetnosti uvijek je izazov. Suvremeni kipar i umjetnik, koji neumorno radi u i na svojoj umjetnosti i u svojoj osamdesetosmoj godini, ili kako bi on rekao: ''Fale mi dvije i po godine do devedesete'', veliki je vjernik i, shodno tome, dakako da ga inspiriraju novozavjetne epizode i teme, biblijska riječ" - rekao je Quien.


Prethodno je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle pozdravila sve nazočne i otvorila izložbu koja je slobodna za razgledavanje do 5. studenog.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account