Izložba majstorskih djela Đure Sedera otvorena sinoć u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.4.2023. 10:22:56
Izložba majstorskih djela Đure Sedera otvorena sinoć u galeriji ZIPS

Foto: Mirjana Spajić Buturac

Umjetnički gledano izložba Sederovih djela najveća je i najvrjednija do sad ikad postavljena izložba u Sesvetama.



"Đuro Seder", jednostavna je naziv sinoć otvorene izložbe njegovih djela u galeriji Zelenih i plavih Sesveta koju su otvorili Sederova kći Tajana Seder Zalusky i biskup u miru mons. Josip Mrzljak.  Uvodno je u ime organizatora stotinjak na otvorenju nazočnih posjetitelja pozdravio tajnik udruge Radoslav Dumančić, fra Stipo Karajica ispred suorganizatora samostana sv. Ilije iz Sesvetske Sopnice, a o liku i djelu Đure Sedera, te izloženim slikama govorio ugledni likovni kritičar i kustos izložbe Stanko Špoljarić. 


Otvorenje izložbe u glazbenom dijelu začinio je sjajan mini korizmeni koncert "Trio Gracije", tri profesorice glazbe među kojima je i umjetnikova kćer Tajana, a na violončelu pridružio im se sjajan američki glazbenik, Jonathan Zalusky, suprug gospođe Seder.


Otvorenje izložbe bio je zgodan povod za najavu nadajmo se skorog uređenja kripte crkve B. D. Marije Anđeoske gdje će biti uređena galerija "Đuro Seder" s trajnim postavom njegovih odabranih djela.


Prema riječima Stanka Špoljarića Đuro Seder velikan je hrvatske moderne i suvremene umjetnosti, slikar impresivnog opusa u trajanju od gotovo sedam desetljeća. Njegovo stvaralaštvo čitavo vrijeme, sve do posljednjih godina života, bilo je obilježeno izuzetnim kreativnim nabojem. Ukupnost njegovog osebujnog opusa može se podijeliti u dva velika segmenta, s obratom radikalnog karaktera. Ranije godine vezane uz informel i likovni redukcionizam, a kasniji period uz figuraciju ekspresionističke pokrenutosti, s čestim naglaskom na stupnjevanu otvorenost palete.


"Đuro Seder mudrošću i svježinom, inspiriran znanim sakralnim motivima, vrijednostima baštinjenog, originalnim likovnim pristupom, i neospornom intelektualnom razinom oblikuje djela na putu od jasnog nukleusa do trajanja ozarenosti u svim koracima stvaranja, potvrđujući se kao respektabilno ime hrvatske i europske umjetnosti", zaključio je  Špoljarić.


Među posjetiteljima izložbe bio je i ministar Vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman koji je izrazio oduševljenje viđenim, kao i time da su u njegovim Sesvetama izložena djela umjetnika takvog formata kao što je Đuro Seder.


Izložba  se može razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19 sati, a utorkom i četvrtkom od 9 do 16 sati  do 2.svibnja.


O autoru:

Đuro Seder je rođen u Zagrebu 29. studenog 1927. godine, preminuo 2022. godine. Pohađao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturu je položio na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1946. Iste godine započinje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je u klasi profesora Antuna Mejzdića diplomirao 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod profesora Marina Tartaglie 1953. godine.

Nakon studija, Đuro Seder je radio u časopisu Jugoslovenski radio kao ilustrator i tehnički urednik, zatim u izdavačkom poduzeću Panorama, a od 1968. do 1981. kao grafički dizajner u Agenciji za marketing - Vjesnik. Od 1981. do 1983. radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1983. do 1987. obnaša službu dekana, a od 1987. do 1998. redovitije profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Od umirovljenja 1998. godine u statusu je professora emeritusa. Redoviti je bio član Razreda za likovne umjetnosti HAZU od 2000. godine, a od 2011. obnašao je i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU.

Bio je član umjetničke skupine Gorgona

od 1959. do 1966. godine. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina objavljivao je poeziju u časopisima: Razlog, Kolo, Forum i Republika, a 1978. godine tiskana mu je zbirka pjesama Otac iz lonca u nakladi BiblioTEKE iz Zagreba.

Samostalno izlaže od 1958. godine i djela mu se nalaze u mnogim nacionalnim, gradskim i internacionalnim galerijama i muzejima.

Primjerice, u Modernoj galeriji, Muzeju suvremene umjetnosti i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždina, Muzeju arheoloških spomenika i Galeriji umjetnina u Splitu, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Zavičajnom muzeju grada Rovinja, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Neue Galerie u Grazu, Kolekciji Soros u Budimpešti i New Yorku, Galerie Hierling u Munchenu, Galeriji prijateljstva Mostarsko-duvanjske biskupije u Mostaru, Umjetničkoj galeriji Založbe kralja Tomislava u Čapljini, Galeriji Šimun Franjevačkog samostana u Dubravama kod Brčkog te u privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Djela Đure Sedera su također izložena u Smithsonian Gallery u Americi a naročitu je ljubav i inspiraciju nalazio kroz sakralnu Kristovsku tematiku stoje i realizirao radeći freske, vitraje, mozaike i slike te križne puteve po mnogim crkvama i sakralnim objektima u BiH ijedan dio u Zagrebu i Požegi. Krist i njegov život bili su mu omiljene teme. Kristovska tematika ga je uz njegovu osobnu vjeru da je Bog Sve u Svemu nadahnjivala do posljednjeg trenutka života. Slikarstvo je bio njegov život i sve dok je mogao disati tako dugo je i slikao.

Rekao je daje najljepša umjetnost samo odjek iz raja i uvijek je bez obzira na teškoću života i bolesti bezrezervno vjerovao u Božju providnost i brigu za svakog čovjeka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account