Izložba Zapisano u genima II od danas otvorena u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.11.2020. 12:58:07
Izložba Zapisano u genima II od danas otvorena u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Uvažavajući epidemiološke mjere, izložba je postavljena i otvorena, te se  može razgledati radnim danom u Muzeju Prigorja. 




Od danas pa do 27. studenog se u Muzeju Prigorja može pogledati proširena izložba Zapisano u genima II kojeg u organizaciji HULULK-a kao svoj kustoski koncept predstavlja Sanda Stanaćev Bajzek: Završna skupna izložba i promocija kataloga izložbenog ciklusa Zapisano u genima II


Od srijede 11. 11. 2020. se u Muzeju Prigorja, kao dio izložbenog ciklusa „Zapisano u genima“, kojeg u organizaciji HULULK-a kao svoj kustoski koncept predstavlja Sanda Stanaćev Bajzek, poznatim obiteljskim dvojcima – ocu i kćeri Botteri, odnosno ocu i kćeri Žiljak, pridružuje još jedan osebujni umjetnički i to kiparski par – otac i sin Popijač. 


Izidor Žiga Popijač i njegov sin Petar Popijač izložbom svojih djela predstavili su nam se početkom listopada u Izložbenom prostoru HULULK-a tijekom svečanog postavljanja skulpture arkanđela Gabriela Izidora Popijača u parku Župnog dvora u Vugrovcu. A sad njihove „klasične“ kiparske uratke, ali i one koji vidljivo odmiču od tog pojma, poput Izidorovih neobičnih lula ili Petrovih „skulptura neutralne plovnosti“, možemo pogledati u zajedničkom postavu sa slikama Ane Marije Botteri i Josipa Botterija Dinija te računalnim grafikama Jane Žiljak Gršić i Vilka Žiljka. Ovi zanimljivi umjetnički dvojci, koje čine nadasve iznimni umjetnici, ponovna su potvrda da naš talent jest doista „zapisan u genima“.


„Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Koliko je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom, koji nije samo zanimanje, već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se „nasljednici“ ne poistovjećuju s poznatim roditeljima? Tri umjetnička para pokušala su nam svojim djelima na to odgovoriti drugim ciklusom zajedničkih izložbi očeva i njihove djece, koje su ujedno postale i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju već neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.“

Iz predgovora kataloga izložbe Sande Stanaćev Bajzek. Izložba se može pogledati do 27. studenog. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account