Izložbu o Vesni Parun u Muzeju Prigorja posjetite fizički ili virtualno

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2021. 13:52:58
Izložbu o Vesni Parun u Muzeju Prigorja posjetite fizički ili virtualno

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja produžio je do 26. veljače izložbu  Balade Vesne Parun, a može se razgledati fizički ili virtualnim putem.



Trajanje izložbe likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, produženo je do 26. veljače 2021. i može se pogledati u Muzeju Prigorja, a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.



Zahvaljujući Branku Pejnoviću sačuvan je veći dio ostavštine Vesne Parun


Pripremajući malu sesvetsku izložbu o likovnom djelovanju pjesnikinje Vesne Parun upoznali smo i njenog višedesetljetnog pratitelja i prijatelja – pjesnika, recitatora i scenarista Branka Pejnovića. Upoznali smo ga, zanimljivo, u njegovu rodnom Slunju i na prelijepim Rastokama koje je interpretirao u svojim stihovima, te godinama uporno radio na njihovom očuvanju i prisutnosti u javnosti. Isto to već više od deset godina čini za opus i osobnost naše najveće pjesnikinje. 


Vesnu Parun je, prema Brankovim riječima iz scenarija za radio emisiju Suvišna, upoznao na potpuno neočekivanom mjestu – u Gradskom kupalištu na Kvaternikovom trgu u Zagrebu. On je bio još srednjoškolac, a ona poznata pjesnikinja. Nekoliko godina kasnije, kad se počeo baviti organiziranjem posjeta pjesnika zagrebačkim školama, njihovo druženje postalo je intenzivnije i tako je ostalo do pjesnikinjine smrti 2010. 


Pratio ju je na pjesničkim susretima, druženju s djecom , na putovanjima...Ostao je i njen vjerni posjetitelj tijekom bolesničkih dana, posebice onih u Stubičkim Toplicama, a koje su postale njena zadnja životna postaja. Zahvaljujući gospodinu Pejnoviću dobar dio njene ostavštine - rukopisa, korespondencije, fotografija i crteža iz stana u Dubravi predano je Hrvatskom državnom arhivu i tako ostalo na uvid svima nama istraživačima. 


No, u njegovoj kući u Slunju zadržalo se i petnaestak slika i primijenjenih radova Parunove, nekoliko fotografija i nagrada, a koje su otkupom uz pomoć financija Grada Zagreba danas završile u Muzeju Prigorja u Sesvetama koji pomoću njih počinje graditi malu memorijalnu baštinsku točku posvećenu nekadašnjoj stanovnici Sesveta - Vesni Parun. Branku Pejnoviću ostaje u posjedu njen Suncokret, jednostavan topao likovni prikaz cvijeta biljke koju je posebno voljela i nazivala je prosjakom Sunca. (Žarka Vujić)




Video: Muzej Prigorja

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account