Izložena Animalistika Gorana Jeličića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.6.2019. 15:46:06
Izložena Animalistika Gorana Jeličića

Foto: Galerija Oblok

U Galeriji Oblok otvorena je izložba Animalistika mladog Biograđanina Gorana Jeličića.




Formirana u seoskom ozračju Dalmatinske zagore animalistika Gorana Jeličića počiva na tradicijama francuskog i hrvatskog kroki crteža druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, rekao je na otvorenju Ivan Kokeza, autor predgovora kataloga izložbe.


Sažete i studiozne crtačke radnje, kakve dominiraju i Jeličićevim opusom, iskazivale su tehničko umijeće autora te njegovo osobno nutarnje viđenje. Bilo da je riječ o konju, kravi, kozi ili psu Jeličićevo krokiranje obilježeno je predanom razgradnjom pokreta, minimalnim brojem naknadnih intervencija te spontanim zalaskom u detalje. Likovna forma na primjeren se način stapa s karakterom životinje, dok naslikani motivi svjedoče jedinstvenom autorskom senzibilitetu.


Usprkos snažnoj oslonjenosti na modernističke trendove u europskoj i hrvatskoj umjetnosti Jeličićevi crteži nose bitno i autentično razlikovno obilježje. Načinom izražavanja oni, naime, otkrivaju dublje - osobne i zavičajne specifičnosti. U kontekstu života u Dalmatinskoj zagori crtanje životinja nadilazi klasične slikarske obrasce, vezujući se primarno uz suvremeni problem otuđenja čovjeka. U poticajnom stvaralačkom okruženju modernošću prožeta kroki animalistika prerasta u simbol umjetničke čežnje i slobode, rekao je Kokeza na predstavljanju autorovih djela.


Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account