Lucija Jelić i Petar Koši izlažu u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.5.2022. 11:57:23
Lucija Jelić i Petar Koši izlažu u Galeriji Oblok

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izložbom Ego/Sjecište dvoje mladih sesvetskih kipara Lucije Jelić i Petra Košija u Galeriji Oblok  započeli Sesvetski dani kulture.



Izložba Ego/Sjecište dvoje mladih sesvetskih akademskih kipara Lucije Jelić i Petra Košija, koje je sesvetska kulturna publika već ranije imala prilike upoznati na izložbama u našoj gradskoj četvrti, otvorena je sinoć u Galeriji Oblok.


Uvodno je u ime organizatora Centra za kulturu nazočne pozdravila Roberta Topolovec Pulko, stručna suradnica za likovnu djelatnost, dok je uvodničarka bila profesorica Akademije likovnih umjetnosti (ALU)  Tajana Vrhovec Škalamera.


"Izložba nudi dva pogleda. Jedan je akademski. Naime, onaj tko nije blizak kiparstvu vjerojatno ne zna kako uopće nije zahvalno prihvatiti se izrade ljudskog kipa u stvarnoj veličini, jer ljudska figura je zauvijek izazov pošto ne prikazuje samo nečiji anatomski izgled, nego i emocije, stav, energiju, smisao, sadržaj..., tako da je to najzahtjevnija kiparska forma.  

Drugi pogled je subjektivni koji stoji na svakom od nas, jer ovdje se radi o istraživanju, propitivanju i razvijanju  međuljudskih odnosa i emocija, ne nužno samo između ovo dvoje autora, nego općenito među ljudima koji će promatrajući ove figure zacijelo prepoznati ono što se njima u životima događalo", rekla je prof. Vrhovec Škalamera.


Otvorenjem ove  izložbe viđenja odnosa i života dvoje mladih ujedno su započeli Sesvetski dani kulture koji će sve do pred kraj lipnja ponuditi obilje kulturnih sadržaja sesvetskoj velikoj i maloj publici. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.9.2023. 11:43:38

Create Account