Matija Bobek: Kao prvo – zagonetno drvo, izložba drvenih igračaka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2019. 11:56:45
Matija Bobek: Kao prvo – zagonetno drvo, izložba drvenih igračaka

Foto: Galerija Oblok

U Galeriji Oblok postavljena je izložba Matije Bobeka pod nazivom Kao prvo - zagonetno drvo.Izložbu prati edukativna radionica izrade drvenih igračaka koja je  održana jučer dopodne u dva termina od po 45 minuta na kojima su prisustvovali učenici 4. razreda Osnovne škole Luka i i druga djeca, od predškolskog uzrasta do 4. razreda.


Razmišljanja o dječjim igračkama u našem okolišu i o njihovom utjecaju na našu djecu i čitavi planet potakla su me da svoje zanimanje i iskustvo u razumijevanju djece te usvojene vještine ljubavi  prema drvetu pretočim u stvaranje konstruktivnih igračaka od drva i ostalih prirodnih elemenata pronađenih u okolišu. Kako je pedagogija za mene i strast i zanimanje, osmislio sam interaktivni i  ekološki održiv projekt koji sam počeo prezentirati preko radionica i izložbi pod nazivom Kao prvo – zagonetno drvo.


Kako volim životinje i biljke, a drvo nam daje kisik kojeg udišemo, zadnji sam period stvaranja posvetio izradi životinja i ljudi u pokretu. Ponukan masovnim izumiranjem vrsta i nepravilnim načinom ponašanja prema životinjama i ostalim živim bićima uopće, te užurbanim načinom življenja, pokret je onaj koji nas sve zajedno povezuje ne bi li došli do cilja. Hoće li pokret ići u dobrom ili lošem smjeru, te hoćemo li i kako doći do samog cilja, odlučujemo samo mi. No zasigurno jedna velika tajna leži u samom putovanju na koje se treba odlučiti i u njemu uživati. Ono može započeti već sada, u prirodnom okruženju i po zakonima majke prirode.

Matija Bobek

 

Matija Bobek rođen je u Varaždinu. Završio je Rudarsku i kemijsku školu u Varaždinu, smjer prehrambenog tehničara. 2012. godine diplomirao je na Višoj učiteljskoj školi u Čakovcu, na smjeru odgajatelj predškolske djece. S projektom Kao prvo – zagonetno drvo 2015. godine počinju izložbe i radionice za predškolsku i školsku djecu, prvo u Varaždinu, zatim u Čakovcu, Zagrebu i mnogim drugim hrvatskim gradovima. 2016. godine Matija je izradio nagradu za dramske umjetnike u obliku skulpture, koja se dodjeljuje u okviru Dana suvremenog plesa u Varaždinu. Sudjeluje na nacionalnom projektu Ministarstva kulture Ruksak pun kulture. Član je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika od 2017. godine.

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account