Muzej Prigorja svojom značajnom izložbom Balade Vesne Parun gostuje u Šibeniku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.3.2022. 16:53:41
Muzej Prigorja svojom značajnom izložbom Balade Vesne Parun gostuje u Šibeniku

Foto: Tomislav Mrčić

Nakon Bjelovara gostujuća izložba slika Vesne Parun iz fundusa Muzeja Prigorja danas je  predstavljena i u Šibeniku.


Ususret stogodišnjici rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922. - 2010.) u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku u petak 18. 3. u podne otvorena je izložba Balade Vesne Parun. 


Izloženi su likovni radovi Parunove, njih dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. 

Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70-ih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80-ih pa sve do kraja 90-ih godina 20.stoljeća. 

Uz slikanu interpretaciju pjesme Balada prevarenog cvijeća (autorica Sanela Đurinec Raič) javnosti se pojašnjava veza pjesnikinje sa Sesvetama u kojima su 40-ih godina 20. stoljeća Parunovi živjeli u kući na mjestu koje danas stoji Knjižnica Sesvete i gdje je Vesna Parun dočekala i objavljivanje svoje epohalne zbirke Zore i vihori u izdanju DKH 1947. godine, urednika Gustava Krkleca i s naslovnicom Ede Murtića.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account