Neizvjesnost u neizvjesnom Jasmine Jakopanec i Andreje Cihlar u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2022. 13:29:40
Neizvjesnost u neizvjesnom Jasmine Jakopanec i Andreje Cihlar u Galeriji Oblok

Foto: Galerija Oblok

Izložba radova izvedenih u kombiniranoj tehnici Neizvjesnost u neizvjesnom Jasmine Jakopanec i Andreje Cihlar postavljena je u Galeriji.U Galeriji Oblok od jučer pa do kraja ožujka ljubitelji umjetnosti posebice likovnog izričaja mogu razgledati izložbu likovnih radova u kombiniranoj tehnici mladih umjetnica Jasmine Jakopanec i Andreje Cihlar.

 


Pojavom pandemije te potresa u Zagrebu i okolici, sve se promijenilo. Svi smo se pronašli u istim nesretnim okolnostima te smo postali zabrinuti, a vrijeme, odluke i situacije postale su čista neizvjesnost. Naše životne okolnosti sasvim su se izmijenile. 

Kako se suočiti s novim okolnostima?

Kako živjeti sa do tada nepoznatim pravilima, odnosno novim pravilima?

Suočavanje s tim okolnostima potaknulo nas je na zajedničko djelovanje te smo putem umjetnosti kroz igru željele zadržati pozitivan duh. 

Ovaj projekt započele smo s ciljem određenog oslobađanja kroz likovnost s velikim međusobnim povjerenjem. Svaka od nas napravila je radove na kojima smo, s obzirom na način izražavanja, ostavile svoj karakterističan trag na papiru. Jedna je svoj rad usmjerila na mrlje i kolorizam, a druga na linije i oblike. Tim ludističkim pristupom prilagodile smo se okolnostima te je izvedba radova u svojoj osnovi temeljena na prethodno određenim „pravilima“ i „granicama“, gdje je tijek i ishod, unatoč inicijativi sudionikove slobode, potpuno neizvjestan.

Pridržavanje epidemioloških mjera opreza preusmjerile smo u dio „igre“ te se naša suradnja svodila na međusobno slanje izvedenih radova putem obične pošte. Nastali radovi istovremeno djeluju kao međusobna vrsta komunikacije, no ujedno i kao odraz našeg mentalnog zdravlja u doba koronavirusa kada smo jedna drugoj bile podrška. Nakon prve suradnje „Komunikacija 1“ u 2020. godini, uslijedio je i nastavak naše suradnje kroz drugi dio projekta pod nazivom „Komunikacija 2“ u 2021. godini.

Ovo nas je iskustvo obogatilo kako u umjetničkom, tako i u emotivnom aspektu. Djelovalo je i kao izazov u kojem smo se na temelju povjerenja suočavale sa zadiranjem u tuđu intimu. Kroz zajednički bijeg u svijet imaginacije usredotočile smo svoju pažnju na nešto pozitivno i uzbudljivo, te u konačnici time osjetile potpunu slobodu u likovnom izražavanju.

Prema riječima autorica


JASMINA JAKOPANEC rođena je 1992. godine u Varaždinu. Godine 2017. diplomirala je primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih rezidencija od kojih su najznačajnije 47. ZILIK i Privrednikova kolonija 2020. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada, diploma i zahvalnica, a najznačajnije su: Rektorova nagrada za najbolji umjetnički rad i Nagrada akademije za najbolji rad u novim medijima 2016. godine. Početkom ove godine svoj je umjetnički i volonterski rad predstavila u emisiji o kulturi i umjetnosti – KolibriS. Samostalno je izlagala u Rijeci, Varaždinu, Splitu, Zagrebu, Karlovcu i Kranju, a značajniji projekti su joj: Priče o nama, Život jedne slike i Naši doživljaji. Sudjelovala je na raznim grupnim izložbama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Udruge mladih UMAMI Vinica, HDLU-a i HDLU-a Varaždin.

Web: jasminajakopanec.wixsite.com/jjakopanec 

E-mail: jasminaninajakopanec@gmail.com Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account