Otvorena izložba hrvatskih svetaca oca i kćeri Mareković u galeriji ZIPS-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2022. 10:17:49
Otvorena izložba hrvatskih svetaca oca i kćeri Mareković u galeriji ZIPS-a

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i Mirjana Spajić Buturac

Izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ oca i kćeri Mareković otvorio je sinoć u Sesvetama umirovljeni biskup  mons. Josip Mrzljak.




Ivan i Kristina Mareković, otac i kći autori su izložbe  „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju je sinoć u galeriji ZIPS-a otvorio biskup Josip Mrzljak.  Izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u likovnom izričaju akademskih slikara oca i kćeri Ivana Ivice Marekovića i Kristine Mareković predstavljen je sinoć u galeriji Zelenih i plavih Sesveta. Uoči svetkovine Svih svetih Marekovići su predstavili portrete hrvatskih duhovnih velikana.


Tajnik Udruge Radoslav Dumančić izrazio je zadovoljstvo što izložba drugu godinu zaredom uoči svetkovine Svih svetih dolazi u Sesvete. Mons. Antun Sente, rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa iz Karlovca i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Tanja Baran, koja je vodila kroz program, okupljenima su ispripovijedali o bogatom putu izložbe po cijeloj Hrvatskoj i izvan njezinih granica. Naglasili su da su trenutačno u tri hrvatske sredine postavljene izložbe portreta hrvatskih svetaca i blaženika autora Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić te obitelji Mareković.


Likovni kritičar Stanko Špoljarić umjetnički je procijenio postavljene eksponate, a o tijeku nastanka izložbe govorili su i autori. Glazbeno su program obogatili učenici i profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Gabrijel Šalić gitara i Nela Vukoja bisernica.


Izložbu je otvorio umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak naglasivši kako je divno da se za svetkovinu Svih svetih sesvetska vjernička zajednica ne priprema samo u crkvi, nego i u civilnom prostoru uz izložbu posvećenu hrvatskim svetim ljudima.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga, a može se razgledati radnim danom ponedjeljak, srijeda i petak od 9 do 19, a utorkom i četvrtkom od 9 do 16 sati. Ulaz je slobodan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account