Otvorena izložba "Što žena radi kad ništa ne radi?"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.12.2018. 17:05:38
Otvorena izložba "Što žena radi kad ništa ne radi?"

Foto: Muzej Prigorja, Irena Vidošević

U ponedjeljak na večer u Muzeju Prigorja otvorena je izložba sesvetskog ogranka Hrvatske žene na kojoj su izloženi mnogi raznovrsni radovi koje su napravile žene u slobodno vrijeme.



Ideja za naziv izložbe potekla je od članice predsjedništva ove organizacije sesvetskih žena, Karmen Cinković, koja je zajedno s predsjednicom Mirom Halapom osmislila izložbu, te predložila članicama da sudjeluju u izložbi koju su logistički odradili djelatnici Muzeja Prigorja gdje je izložba i postavljena. 


Uz same predstavnice Hrvatske žene Karmen Ciković i Miru Halapu, nazočne je pozdravila ravnateljica muzeja Morena Želle, glasnogovornica stranke BM 365 Mateja Vukmirović, te sesvetski župnik vlč. Mario Migles, a nešto kasnije se otvorenju pridružio i predsjednik g.č. Sesvete Stjepan Kezerić. 


Raznovrsne predmete izložilo je 18 članica Hrvatske žene, a to su uglavnom narodne nošnje, nakit, ručni radovi, prehrambeni proizvodi, likeri i drugo.


Društvo «Hrvatska žena» osnovale su 27. svibnja 1921. godine u Zagrebu ugledne hrvatske gospođe toga vremena - hrvatska književnica i novinarka gospođa Marija Kumičić, Jelisava Horvat, Jagoda Truhelka, Zora Trnski i mnoge druge, s ciljem da se ukaže na nezamjenjivu ulogu žene u svim porama življenja, na njen humanizam, dostojanstvo, moral i plemenitost.


Od dana obnoviteljskog rada Društva prošlo je punih 28 godina, a rad članica udruge, čiji sesvetski ogranak danas predvodi predsjednica gospođa Mira Halapa, poprilično je dobro poznat široj javnosti. No osim predanog rada u udruzi, ovom se izložbom, znakovitog naziva "Što žena radi kad ništa ne radi?”, želi skrenuti pozornost i na skrivena znanja i vještine članica.


Vrijeme za svoju kreativnost žene nalaze u doba dana kada se oslobode svih svakodnevnih aktivnosti i kućanskih poslova. Tada se okreću sebi i svoje slobodno vrijeme posvećuju onome što ih veseli. Upravo u tim trenucima "kad žena ništa ne radi", nastaje čitav niz uradaka koje valja pokazati iz više razloga: pohvaliti kreativnost, vještinu i znanje, ali i potaknuti druge žene na stvaranje nečeg lijepog i korisnog te ih motivirati da se uključe u rad Udruge i pokažu svoja umijeća.


Izložba je otvorena za javnost do 20. prosinca 2018.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Create Account