"Podijeli svoj osmijeh", godišnja izložba likovnih radova polaznika Ostvarenje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.12.2020. 12:56:41
"Podijeli svoj osmijeh", godišnja izložba likovnih radova polaznika Ostvarenje

Foto: Sanela Đurinec Raič

Službenog otvorenja nema, izložba je postavljena u Muzeju Prigorja i može se razgledati ovaj presjek godišnjeg rada polaznika Ostvarenja voditeljice Sanele Đurinec Raič.




Na otvorenju godišnje izložbe Likovnih poduka Ostvarenje, koja je uz gužvu i žamor u Muzeju Prigorja održana u prosincu 2019. godine, radost je preplavila muzejski prostor, premalen da istovremeno ugosti sve autore, članove njihovih obitelji i prijatelje. Brojni osmjesi snimljeni tijekom otvorenja krase fotodokumentaciju Muzeja Prigorja, a u posve nevidljivoj formi kao rijetko draga uspomena borave u sjećanjima svih koji su imali sreću sudjelovati u čaroliji tog dana.


U vremenu opterećenom novim pravilima, koje je ljudskoj interakciji nametnula pandemija virusa COVID-19, izazovno je bilo ne samo održati aktivnost likovnih poduka već i očuvati one najdragocjenije kvalitete koje ljude čine bićima kakva jesu. Osjećajući svoju profesionalnu odgovornost za poticanje i razvoj likovnog izražavanja kod svojih korisnika, i onu ljudsku, dobar dio koje počiva na empatičnom doživljaju svijeta, Sanela Đurinec Raič polaznike svojih likovnih poduka provela je kroz zapreke 2020. godine nudeći im prilike za likovna usavršavanja i nova plemenita životna iskustva. 


Ništa ne svjedoči očitije o tome nego li godišnja izložba Likovnih poduka Ostvarenje, postavljena i ove, 2020. godine, u Muzeju Prigorja. Vođene Sanelinom idejom, sve dobne skupine polaznika za sudjelovanje na izložbi morale su riješiti isti zadatak – slikom dočarati sadržaj, motiv ili trenutak koji izaziva pojavu osmjeha na njihovim licima. Izložba nesumnjivo pruža priliku za usporedbe unutarnjih svjetova u kojima se vrtlože kreativni potencijali pojedinaca, kao i za naslućivanje zakonitosti svojstvenih različitim dobnim skupinama u složenom psihološkom razvoju čovjeka. 


Istovremeno, izložba mogućim čini i razmatranje osobnog napretka polaznika poduka u likovnim vještinama tijekom protekle godine dana. No možda najdirljivija njezina vrijednost leži u altruističkoj potrebi da se s javnošću podijeli osmijeh, jedan od najljepših i najzdravijih darova koje ljudi daruju jedni drugima. (Morena Želja Želle)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 9:54:49

Create Account