Promocija monografije Ive Friščića - Ciklus Gordana u Meštrovićevom pavilionu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2021. 13:27:29
Promocija monografije Ive Friščića - Ciklus Gordana u Meštrovićevom pavilionu

Foto: Pozivnica

U Meštrovićevom paviljonu HDLU u Zagrebu 29. studenog 2021. u 13 sati održat će se promocija monografije IVO FRIŠČIĆ – Ciklus Gordana. 




Riječ je o posljednjem ciklusu velikog umjetnika IVE FRIŠČIĆA (Veliko Korenovo kraj Bjelovara 8. prosinca 1937. – Zagreb, 11. prosinca 1993.), nekadašnjeg profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, autora koji je svoje slikarske cikluske mijene objašnjavao unutarnjim kreativnim nemirom i umjetničkom potrebom da slika živi autorovo biće, njegove svjetonazore, emocije, strasti. Ciklus Gordana nastajao je od 1989. do 1993.


To je prije svega „dnevnik o ezoteriji, unutrašnjim duševnim stanjima slikara i modela, osobitog slikara i osobitog modela u zajedničkom nagnuću da istupe izvan okvira logike i svjesnih procesa u hermetičko područje više intuicije, fluidnih tjelesnih, emocionalnih i misaonih oblika, da u sebi aktiviraju vibracije stupnjevita preoblikovanja povišena raspoloženja“ (Z.Rus)



Monografija pisana iz pera Branke Hlevnjak sadrži i dvije ratne teme nastale 1991.-1993., Bjelovarsku Stabat mater i Crven bijeli plavi, teme koje je Ivo Friščić uklopio u ciklus Gordana, slikajući, crtajući i kolažirajući svoju podršku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi s vjerom u pobjedu.

Monografiju će promovirati povjesničari umjetnosti Ariana Kralj, Guido Quien, Branka Hlevnjak i Nevenka Šarčević, a uz promociju održat će se performans posvećen Ivi Friščiću, uz čitanje njegove poezije, projekciju slika i plesne pokrete u živo, prema koncepciji Tatjane Rupcich, majstorice suvremenog plesa.


Nakladnik je Udruga za promicanje oblikovanja i umjetnosti Design Art koja je do sada objavila nekoliko značajnih monografija kao Nataša Cetinić, Vera Fischer, Alfred Pal, Ivan Švertasek, Fotografkinje, Hrvatska antiratna fotografija itd.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account