Promocijom kataloga Fenix/Preporod zatvorena istoimena izložba u vugrovečkoj crkvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2021. 9:23:54
Promocijom kataloga Fenix/Preporod zatvorena istoimena izložba u vugrovečkoj crkvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Izložbu je organizirala Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) u cilju podrške obnovi vugrovečke župne crkve.




Na Tijelovo, 3. lipnja ove godine u oštećenoj u potresu, ali potpornjima i skelama osiguranoj vugrovečkoj župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskoga otvorena je izložba Fenix/Preporod kojom se željelo nagovijestiti da će teško oštećena vugrovečka crkva ponovo nakon temeljite obnove zasjati u najljepšem sjaju.


U međuvremenu je izrađen i tiskan katalog izložbe, djelo grafičke dizajnerice i slikarice Tamare Brmbote, a koji je u petak navečer promoviran ispred župne crkve, kao trajni spomen na izložbu kojom se četrnaestoro umjetnika referiralo na tematiku potresa kao patnje i nedaće,  ali i na opću situaciju prouzročenu pandemijom.


"Izložbu smatramo od iznimne važnosti za naš Zagreb i za hrvatsku kulturu i baštinu, a nama je iznimna privilegija, no i obveza izlagati u crkvi Sv. Franje Ksaverskog iz 18.st., zaštićenom spomeniku kulture, koji će se, iako veoma oštećen, zajedno sa svim našim razrušenim domovima, javnim zgradama i spomenicima, izdići iz vlastite ruševine i zasjati u novom sjaju. Poput feniksa", rekla je prigodom otvorenja izložbe organizatorica i njena kustosica Sanda Stanačev Bajzek, a sinoć na promociji kataloga koji tada nije bio pripremljen izrazila je zadovoljstvo početkom obnove crkve, a čiji će radovi biti vrlo kompleksni, dugotrajni i zahtjevni uz usuglašenje konzervatorskih zahtjeva s najnovijim postpotresnim građevinskim rješenjima.


Svojim su radovima sudjelovali: Mercedes Bratoš, Jovica Drobnjak, Andreja Hojnik Fišić, Ana Guberina, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Petar Popijač, Deša Popović, Krunislav Stojanovski i Nada Žiljak (navedeni abecednim redom).


Umjetnicima je tom prigodom zahvalio i župnik vlč. Filip Lucić.



Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account