Što možete vidjeti na izložbi „Zaviri ispod“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.7.2021. 12:27:08
Što možete vidjeti na izložbi „Zaviri ispod“

Foto: Muzej Prigorja

U Muzeju Prigorja do 18. rujna gostuje Muzej Moslavine iz Kutine etnografskom izložbom "Zaviri ispod" posvećenom tradicionalnom donjem rublju.



O izložbi koja je postavljena na galeriji Muzeja Prigorja štiklec piše kustosica izložbe, muzejska etnografkinja Jagoda Vondraček Mesar:


Najveći dio izložbe posvećen je donjem rublju seljačkog stanovništva Moslavine, mali segment Sesvetskom prigorju, ali kao pravi lokalpatrioti, s njim ćemo započeti svoj obilazak. Također, započet ćemo s gornjom odjećom pa nastaviti s onom ispod.


U središtu je prikaza prosječna Prigorka iz međuratnog razdoblja 20. stoljeća. Neka joj ime bude Barbara, špicnamet Barica. Pomislili bismo da je odjenula suknju i pregaču ukrašene blijedim žutim i narančastim nijansama jer su joj to omiljene boje ili je odjenula svoj novi komplet, no tu bismo pogriješili. Izbor boja na odjeći nije bio slučajan već ga je određivala ženina dob. Barica ima približno 35-40 godina i te joj boje dolikuju kao polovnjači, ženi srednje dobi. Dok je bila mlada sneha, na njezinoj su odjeći prevladavale žarke boje, nijanse svijetlo crvene, kakve sada nosi njena kći, mlada diekla. Suknju i pregaču kao i svaki platneni dio odjeće za sebe, kćerku i muža Barica je izradila sama što je bila vještina koju je svaka ženska osoba od malena stjecala u svojoj obitelji. 


Kaputić koji Barica nosi obrtničke je izrade. Ako je bila bogatija ili je uspjela uštedjeti za tkaninu i vučenog šnajdera, dala ga je šivati po mjeri. Druga je mogućnost da je to kaputić tadašnje manufakturne proizvodnje, svojevrsna konfekcija, i da si ga je izabrala na sajmu među štandovima brojnih trgovaca najraznovrsnije robe. Dio kaputića koji dolazi preko bokova debelo je podstavljen pa u cjelini struk prikazuje uskim, bokove širokima i stražnjicu istaknutom, što je bio ideal ženske ljepote. Nastavit će se


(Jagoda Vondraček Mesar)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account